0

С офийският градски съд остави под домашен арест топготвача шеф Андре Токев, който в края на октомври бе хванат на Околовръстното шосе на София да кара мощния си пикап по джанти мъртво пиян. Токев прекара 3 денонощия в ареста, след което Районният съд го освободи срещу 3000 лева гаранция, които той внесе веднага.

Прокуратурата обаче протестира освобождаването на известния готвач и настоя, че той вече е осъждан за подобно престъпление през 2019 г.

Пред магистратите вчера Токев, който ден по-рано се извини чрез профила си във Фейсбук, също изрази съжаление и помоли съдът да не му налага задържане под стража. "Съжалявам за случилото се, искам да помоля да не ми бъде налагана най-тежката мярка и да бъде уважено решението на Софийския районен съд", каза Токев в съдебната зала. Определението на районните магистрати обаче бе отменено от тричленния състав на СГС, който не споделя изводите на първоинстанционния съд. Градските магистрати са категорични, че са налице предпоставките за взимане на мярка „задържане под стража“, тъй като престъплението, за което Токев е обвинен, е умишлено и предвижда лишаване от свобода. Съдът прие, че е налице възможност Токев да извърши ново престъпление, ако мярката му не ограничава свободното му придвижване.

Причината за това е, че деянието му е извършено по време на изпитателен срок по друга присъда за същото престъпление. „Не може да се остави без внимание и това, че е управлявал автомобила по начин, който сериозно застрашава всички участници в пътното движение“, мотивира се съдът, визирайки факта, че Токев е изминал няколко километра само по джанти. Единствено заради здравословното състояние на Токев съдът определи мярка „домашен арест“, която в достатъчна степен би гарантирала обществената сигурност. След като е спрян от катаджии, дрегерът им отчете 1,9 промила алкохол, а впоследствие химико-токсикологична експертиза на Военномедицинска академия установи, че е бил с концентрация на алкохол в кръвта си 1,79 на хиляда.

Определението на СГС е окончателно и не подлежи на жалба или протест.