0

Г ДГП задържа румънка, осъдена на 6 години затвор, съобщиха от МВР. Екшънът се е разиграл на ГКПП Кулата.

Сигналът е получен в четвъртък, 07.04.2022г. Румънските полицейски власти са поискали помощ с цел локализиране на територията на страната на лек автомобил и придвижващите се с него лица, тъй като едното е румънска гражданка осъдена на 6 години лишаване от свобода за корупция.

От ДМОС – МВР е осъществена незабавна координация с ГДГП, с цел предотвратяване на възможността лицето да напусне страната или да се укрие. В следствие на предприетите действия за локализиране, постъпи информация, че автомобила и лицето се намират в района на зоната на отговорност на ГКПП Кулата, за което незабавно са информирани служителите на ГДГП. За установяване на издирваното лице са уведомени компетентните румънски власти. Незабавно беше получена ЕЗА за арест на лицето.

Съгласно постъпилата информация издирваното лице ELENA-GABRIELA UDREA, родена на 26.12.1973г., в качеството си на министър на туризма и министър на регионалното развитие и туризма, в периода от 2010 до края на 2011г. е извършило поредица от действия, с цел получаване на имотна облага, в резултат на които от различни компании са дадени под формата на подкуп над 12 000 000 румънски леи и 1 100 000 евро. Към момента лицето е задържано за срок до 24 часа, във връзка с издадената от румънските власти ЕЗА и предстои да бъде поискано продължаване на задържането от компетентните съдебни органи.

Арестуваната е била дясната ръка на бившия румънски президент Траян Бъсеску.