0

О кръжна прокуратура-Пловдив задържа и привлече като обвиняем 48-годишен мъж за подкуп и подпомагане на граждани на Сирия незаконно да преминат през страната. На 21.11.2021 г., на автомагистрала „Тракия“, в участъка край с. Цалапица, обл. Пловдив, Г.Ц., на 48 г., е дал като подкуп сумата от 400 лева на двама полицейски служители от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, за да не извършат действия по служба - проверка на автомобила, в който превозвал мигранти.

Г.Ц. е обвинен и за това, че на същата дата и място, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал трима граждани на Сирия да пребивават и да преминават незаконно през страната, като използвал за това моторно превозно средство. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай.

Г.Ц. е бил задържан. При извършена проверка в багажното отделение на лекия автомобил „Мерцедес“ са били открити трима чужденци без документи за самоличност. Установено е, че те са граждани на Сирия - двама от тях младежи на 16 г. и момче на 12 г. Пътували в посока към гр. София. Настанени са в Миграционен център.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. Наказанието, предвидено от закона по първото повдигнато обвинение спрямо Г.Ц. е до 10 г. лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева, а по второто - лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 5 000 до 20 000 лева.