0

У бийството на шефа на модна къща „Агресия“ е струвало 50 000 лв. Толкова е дал поръчителят на килърите, сочат оперативните данни на МВР.

Има насоки кой е издал смъртната присъда на Александър Антов преди шест години, както и мотивът – 1 милион лева заем.

„Случаят не е затворен, но буксува. През половин година излизат някакви следи, отваря се, работи се, но до събиране на доказателства, годни да бъде задържан някой, все още е рано“, коментираха разследващи пред „Телеграф“.

Криминалистите смятат, че модният бос е разстрелян, защото е дал 1 милион лева заем на човек, който не е искал да му го върне. Още в хода на разследването се вижда движение по сметките на Антов, което обаче е раздробено на значително по-малки суми, за да не се стигне до конкретното лице. Така поръчката е дадена, а екзекуцията е изпълнена на 8 януари. 63-годишният тогава моден бос е следен поне месец, докато килърът изучи навиците му. Така станало ясно, че всяка вечер Антов се прибира и прави поне половин часова разходка с любимото си куче. Така станало и във фаталната вечер. По това време в къщата в кв. „Бистрица“ била и дъщеря му Мая. След няколко часа тя видяла, че кучето се е прибрало, но от баща й нямало и следа.

Мая незабавно подала сигнал в полицията и започнало издирване. Часове по-късно ченгетата откриват трупа на Антов с два куршума в тила. Убит е в гръб. Полицаите тръгват по горещи следи. На място са открити следи от гуми, които личат перфектно върху снега. Въпреки това обаче камерите в района не показват никакво движение на странни автомобили. „Мястото е било подбрано добре. Никой не чува нищо, това е гориста местност, освен това оттам карат и хората от квартала и следите може да са от всяка кола“, обясниха тогава разследващите. Въпреки това обаче те успяват да се доберат до определени факти и обстоятелства, които ги насочват към евентуалните извършители. Смята се, че са поне двама. Единият е бил отцепка и е чакал физическия извършител на далечно разстояние, а после са се оттеглили в неизвестна посока.

Мая Антова дава показания и посочва няколко човека, в които се съмнява, че могат да са забъркани в убийството. Започват разпити, обяснения, викане в полицията. Подложени са и на детектор на лъжата, като един от тях се сгромолясва с гръм и трясък. Така нишката започва да се разплита. Въпросният човек обаче има желязно алиби и до днес не може да бъде оборено с доказателства, годни за съда, обясниха разследващи.

Малко по-късно дъщерята на застреляния Антов дава интервю пред Слави Трифонов, в което насочва, че зад покушението стои близък човек, ясно е и защо - заради взет и невърнат заем от 1 млн. лв.

Особено през първата година след убийството се случват няколко огнени инцидента в магазини на „Агресия“. Става въпрос за палежи, чиято цел разследващите са единодушни, че е за сплашване. Въпреки това дъщерята на убития собственик успява да си стъпи на краката и да продължи работа.

По оперативни данни извършителите на поръчковото убийство са българи. „Чужденци не работят по този начин. Ако бяха сърби или руски убийци, Антон нямаше да е убит в гръб. Тук самото извършване говори много“, отбелязаха полицаи.

Има само една дата, на която Мая Антова показва публично колко й липсва баща й – 8 януари. Всяка година тя публикува в профила си във Фейсбук по нещо за него. Сега тя е показала надгробната плоча на шефа на „Агресия“, като снимката е придружена само с две думи „Липсваш ми“. Преди четири години пък е написала, че 8 януари е денят, който е преобърнал живота й. „Всеки миг усещам закрилата ти, но болката не намалява“, написа Мая.

Оттегля се от повечето си фирми година преди покушението

Убитият Александър Антов се оттегля от повечето си фирми в модния бизнес година преди покушението, сочи справката в Търговския регистър. Още през 2016 г. стана ясно, че дружествата са прехвърлени на 38-годишния Петко Васков Митов, който е управител и собственик на още множество фирми. Фирмата, в която Антон остава и е бил притежател с дъщеря си Мая, е „Маринели билд" ЕООД, която държи и модната къща "Агресия". В момента тя е собственост единствено на Мая Антова, показва справката в Дакси.

Фирмата стартира през далечната 1989 г. под името „Вотан“. През 1992 г. обаче вече я кръщават „Агресия“, както е позната и до днес.

Компанията се разраства през 90-те години, но след убийството на Александър Антов нещата вече не изглеждат по същия начин.