0

П ерничанинът Божидар Божилов транспортирал 10 кг кокаин, твърдят италианските власти, стана ясно по време на вчерашното заседание на Софийския градски съд. Магистратите оставиха нашенеца в ареста.

Божилов е един от двамата българи, арестувани по искане на Италия във връзка със залавянето на 4.3 тона кокаин на колумбийския „Клан дел Голфо“ на Ботуша. За спецоперацията италианските власти съобщиха преди два дни. Заповеди за арест са издадени освен на нашенците и на още 36 души в Италия, Словения, Хърватия, Нидерландия и Колумбия.

Проблеми

В съдебната зала вчера стана ясно, че Божилов е заловен на летище София, преди да излети за Италия, където трябвало да присъства на дипломирането на дъщеря си. Божилов помоли да бъде пуснат от ареста, защото имал проблеми. „Имам ангажимент към болни родители и към съдебни изпълнители. Всеки момент ще ми отнемат жилището“, каза той. Съдът обаче прецени, че има обосновано предположение за авторство на деянието. Освен това може да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като и преди е бил осъждан за участие в организирана престъпна група за наркотици. През 2019 г. Божилов е сключил споразумение с държавното обвинение и се е отървал с 2-годишна условна присъда. Ако бъде екстрадиран и съден в Италия, го грозят 20 години килия и 260 000 евро глоба.

Скъпо

Заловената в Италия дрога е за 240 млн. евро. Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили освен европейски и колумбийски правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин властите са конфискували и 1,85 милиона евро в брой. Пресичането на дейността на „Клан дел голфо“ започва с ареста на лидера на бандата Дарио Антонио Усуга, известен с прякора Отониел, през миналата година. Мрежата за наркоразпространение на групировката се разпростира в 28 държави из целия свят.