0

М ихаил и Георги скочили с парашутите от балона на Веселин, хванати за ръце. Това става ясно от свидетелски показания, цитирани от защитата на Веселин Христов по време на заседание на Софийския окръжен съд.

ТРАГЕДИЯ: Парашутисти паднаха край Ботевград, има загинал!

ФАТАЛНИЯТ СКОК С ПАРАШУТ: Какво е състоянието на пострадалия?

ФАТАЛНИЯТ СКОК: Балонът без регистрация, пилотът няма лиценз, арест за собственика!

Магистратите пуснаха собственика на балона Христов на свобода срещу 10 000 лева гаранция. Определението на съда не е окончателно. Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост и причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост на друго лице, упражнявайки дейност, за която няма лиценз.

Скандални разкрития за собственика на балона убиец!

Съжаление

44-годишният мъж бе арестуван, след като в сряда край ботевградското село Литаково Михаил и Георги скачат с парашути от балон с горещ въздух, управляван от Веселин. При скока Михаил загина на място, а приятелят му бе тежко ранен. Часове след инцидента от прокуратурата съобщиха, че Христов не е имал лиценз да упражнява тази дейност, а балонът му не е бил регистриран. Пред журналисти, а и пред съда вчера Христов заяви, че от 4 години се борил да получи лиценз, но процедурата в България била тромава. „Съжалявам за случилото се. Този камък на плещите ще тежи цял живот на мен и семейството ми“, каза Христов пред съда и помоли да бъде пуснат да се грижи за децата си. Той изказа съболезнования на близките на загиналия. Мъжът обясни, че не се чувства виновен, защото инциденти по време на полета с балона не е имало. Пред съда защитата му представи свидетелство за любител пилот на балон и свидетелство за обучение. По време на заседанието стана ясно, че той е практикувал и скачане с бънджи от балон. Обвиняемият обясни, че той дори искал двамата парашутисти да научат и него на скокове с парашут. Защитата настоя Христов да бъде пуснат без мярка, тъй като той нямал касателство към управлението на парашутите, а само на балона.

Мотиви

Съдът обаче определи мъжът да бъде пуснат под гаранция, тъй като деянието не е умишлено. Обоснованото предположение за авторство на деянието е на лице. Няма обаче опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Според магистратите, независимо че има съпричиняване, не може да се подмине отговорността на обвиняемия. Той е съзнавал, че двамата мъже имат намерение да скочат с парашут, а скокът е рискован. За капак в средата на октомври той е бил предупреден от въздухоплавателната администрация, че дейността му е незаконна, но все пак продължил да лети. Пред Нова тв майката на Мишо – Деница, каза, че в небето той се чувствал най-добре. Разбрала за инцидента от новините. „Мустакатко. Седи отгоре и ни се смее в момента. Както казва баща му: „Такъв шамар ни удари, че не знаем на кой свят сме”. Ние тук страдаме за него, скърбим, защото ще ни липсва. Да му кажа: „Мише, Мишленце”, да го гушна. Това вече няма как да се случи, ще остане само един спомен”, каза Деница.