0

О кръжната прокуратура в София образува досъдебно производство за инцидента с двамата парашутисти, станал тази сутрин между ботевградските села Литаково и Новачене, съобщиха от държавното обвинение.

На място е изпратен екип от следователи от следствения отдел към Окръжна прокуратура - София, заедно с експерт в областта и е започнал оглед на местопроизшествието, съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Тя уточни, че досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс - причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност.

Около 09:12 часа днес двама парашутисти скочиха от балон с горещ въздух. Единият загина, а другият - na 37 г., беше откаран в столичната болница "Света Анна" с опасност за живота. От лечебното заведение съобщиха, че той е с травми на лумбални прешлени и е пренасочен към реанимацията. Не са се потвърдили подозренията за фрактури на таза, каквито информации се появиха по-рано. 

Двамата парашутисти са цивилни, скочили са от балон, в който са били общо четирима души, сред които собственикът и един делтапланерист.

По данни на МВР към момента на инцидента времето е било лошо и мъгливо. Това потвърди и кметът на Литаково Пешо Петков, според когото сутринта не е било подходящо за такива полети. Петков, който посети мястото на инцидента, заяви също, че често виждали споменатия балон.

"Често сме виждали този балон да се рее над литаковските поля, обработваемите земеделски земи. Тази сутрин тук беше доста мъгла и изобщо не е за такива полети, но явно така е решено, така са направили и затова се стигна и до този нещастен край", посочи Петков, цитиран от БТА.

Той обясни, че балонът е на човек от Трудовец и "доста често го пуска тук". Петков добави, че не са виждали да скачат хора от него и че друг път не е имало такива инциденти. 

Попитан дали хората в селото са чули или видели нещо, Петков отговори, че никой не е видял инцидента. Самото място, където се е случил той, попада настрани от Литаково, но е литаковско землище, обясни кметът. 

Оказва се също, че балонът, от който са скочили парашутистите край Ботевград, няма документи, регистрация и летателна годност. Пилотът, който го е управлявал, пък е без лиценз. Това заяви Анелия Маринова, главен директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

"Получавали сме няколко сигнала срещу пилота. Извършвали сме инспекции, последната беше на 13 октомври, когато е съставен констативен протокол за установени нарушения. Викан е и в полицията. В процес сме на издаване на наказателно постановление за глоби. За съжаление това не можа да предотврати инцидента", Маринова.

По думите ѝ постоянните проверки са установили надлежно регистрирани само 11 балона в страната. "Едва четири от тях са с летателна годност. Всички останали са в нарушение. Глобата е от 3 000 до 10 000 лева, както за собственика на балона, така и за пилота, който го управлява. Покупката на балон няма как да бъде контролирана, но задължение на купувача е да подаде документи, а след успешно премината инспекция, се издава лиценз. Няма изрични забрани за скокове с парашут от балони, а търсачите на силни усещания са все по-изобретателни. Най-вероятно ще потърсим законодателни изменения, в сътрудничество с МВР и данъчната инспекция - включително конфискация на въздухоплавателните средства, с които се извършват полети в нарушение на нормативната уредба. Наскоро на фиестата с балони в Белоградчик съставихме няколко административни акта за нарушения", заяви Анелия Маринова.

Междувременно стана ясно, че собственика на балона е задържан, съобщиха от МВР за NOVA.