0

Д вама души са задържани за подправяне на изборните протоколи в село Малорад, община Борован. В ареста са жена, която се вижда на записите от камерите и мъж, чийто глас се чува на същото видео. Това съобщи на брифинг говорителят на районната прокуратура във Враца Емилиян Каменов, след като се появиха кадри на членове на СИК, които дописват преференции за общински съветници в бюлетините. 

"Доказателствата се безспорни за тези 2 лица. "Предстои установяване чрез видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да присъства, кой е отразен в протокола", категоричен бе Костов.

СКАНДАЛНО: Членове на комисия дописват преференции (ВИДЕО)

Държавното обвинение ще поиска арест до 72 часа за двамата сикаджии. Те ще бъдат обвинени за престъпление, че в качеството им на длъжностни лица.

"Започнато е разследване, че на 29 октомври длъжностно лице е преправило резултати от проведени избори за общински съветници. За това се предвижда от 1 до 5 години затвор. Незабавно са дадени конкретни указания на разследващите органи", разясни Каменов, като добави, че на по-късен етап може да бъдат задържани още хора, съпричастни към случая. 

"Разпитани са множество свидетели - членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, полицейските служители, които са охранявали района. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете.

Разследването продължава.