0

С ловашкият премиер Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда след заседание на кабинета в Хандлова, каза, че е очаквал това насилие.

Министър-председателят е очаквал директна агресия срещу правителствени служители, за които предупредил само преди месец.

Фицо, който претърпя операция в четвъртък вечерта след пет изстрела срещу него и е в тежко състояние, но без опасност за живота към момента, говори през април за възможното убийство на водещи словашки политици.

КРЪВ В ПРАВИТЕЛСТВОТО: Стреляха по словашкия премиер! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той приписа отговорността за атмосферата в обществото на опонентите от опозицията и критиците в независимите медии.

СЛЕД ОПИТА ЗА ПОКУШЕНИЕ: Словашкият премиер се бори за живота си

„Ако атмосферата не беше опасна за цялото общество, това щеше да е смешно - казва Фицо в публикация във Фейсбук на 10 април, малко след президентските избори.

„Правителствените политици са грубо обиждани по улиците и аз само чакам словесните нападки интензивно да се задълбочават, да прераснат в убийството на някой от водещите държавни политици. Не преувеличавам дори с милиметър“ - каза словашкият министър-председател месец преди атентата срещу него.

РАЗКРИХА ГО: Ето кой простреля словашкия премиер! (ВИДЕО)

В изявлението си той споменава имената на най-агресивните срещу властта медии, които " насърчават прогресивните избиратели", т.е. привържениците на опозицията, да "бъдат шумни и агресивни". Особено агресивни били противниците на проруската политика на правителството на Фицо. Това стана ясно и от разпита на стрелеца срещу него - опозиционера Юрай Синтула, който признал, че стрелял по премиера поради несъгласие с политиката му спрямо Киев. Известно е,че правителството на Фицо направи завой към Русия, като призова Украйна да спре военните действия и да тръгне към преговори. Под негово управление Словакия отказа да доставя оръжие за Киев, а само хуманитарна помощ.

Драматичните събития от четвъртък само доказват правотата в думите на брутално простреляния словашки министър-председател.