0

С ъдът в Скопие осъди на една година и осем месеца затвор Беким Хаджиу, собственик на "Беса Транс" - компанията, свързана с автобуса, който се запали преди 3 години на магистрала "Струма", съобщава Dariknews. 

Освен това на фирмата бяха наложени глоба в размер на 13 000 евро и четиригодишна забрана за извършване на международен обществен транспорт.

Инцидентът, станал на 23 ноември 2022 г., е най-смъртоносният пътен инцидент в историята на България и в Европа през последното десетилетие, като отне живота на 45 души, включително 12 деца, и рани 7 други. Срещу Хаджиу и фирмата бяха повдигнати обвинения за многократно фалшифициране на документи, за да се улесни преминаването на автобуса през македонско-българската граница без необходимото разрешение за международен превоз на пътници. Автобусът е преминавал 113 пъти границата без валидно разрешително.

КОШМАРЪТ НА СТРУМА: Рашков: Хората са на въглен, Янев: Това е трагедия

Адвокатът на защитата изрази намерение да обжалва присъдата, като твърди, че престъплението се отнася единствено до дейността на дружеството и не е свързано с инцидента в България. Защитата счита присъдата за несъразмерно тежка в сравнение с подобни случаи.

В РСМ съдебното производство е насочено единствено към действията на дружеството, докато българските власти разследват причините за инцидента. Българските власти стигнаха до заключението, че то е в резултат на грешка на водача.