0

П егодишното дете от Пловдив, жестоко малтретирано от родната си майка и нейния приятел, беше оперирано в понеделник. Екип хирурзи от университетската болница "Свети Георги" направиха пластика на главата, където момчето е имало голяма рана.

Според прокуратурата жестокото нараняване е причинено от партньора на майката. Той е в ареста от края на миналата седмица, а майката, обвинена в съучастие, беше освободена срещу подписка.

ЗВЕРСТВОТО В ПЛОВДИВ: Оперират обезобразеното 5-годишно момченце

БНТ

Детето все още е под полицейска защита и социална закрила. Неговият биологичен баща, който живее и работи в Германия обаче вече се е завърнал у нас и е поискал да поеме грижите за сина си. Търси се възможност двамата заедно да бъдат настанени в център от семеен тип, когато детето бъде изписано.

От година насам биологичният баща и майката са в процес на развод. Сега бащата прави постъпки да получи родителските права. Петгодишното дете вече е разпитано в присъствието на психолог. В показанията си твърди, че е бито както от майка си, така и от нейния приятел.

Състоянието на момченцето е повече от деликатно. По думите на адвоката му комуникацията с него е затруднена, защото не може да обясни конкретно какво се е случило - но с поведението си дава насоки за разследването.

ЗВЕРСТВО: Майка и пастрок обезобразиха от бой детето си!

Операцията на 5-годишното дете е преминала успешно. В болницата при него заедно със социалния работник вече е и биологичният му баща, който пристигна спешно от Германия.

Донка Аргирова - директор на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив, каза пред БНТ, че детето се зарадвало като видяло баща си, което според нея е добър знак, че за детето ще има добро развитие.

В следващите няколко дни момченцето ще остане под наблюдение. В понеделник баща му е направил постъпки да го вземе в Германия. Затова обаче е необходима оценка от социалните служби и съдебно решение. По информация на БНТ детето има двойно гражданство.

БНТ

"Бащата вече е предприел такава мярка и е сигнализирал още докато е бил в Германия отдел "Закрила на детето", че той желае изцяло да поеме грижата. Мерките за закрила, които отделът е предприел към настоящия момент, са напълно адекватни", каза Даниела Елдърова, адвокат на бащата на детето.

Социалните твърдят, че не са получвали сигнали за насилие над 5-годишното дете. Родителите са в развод и през последните два месеца майката и детето са живеели при новия ѝ приятел - 35-годишният Петър Чернев. В края на ноември детето спира да посещава детска градина. Предполага се, че жестоките наранявания по главата и лицето са станали в този период.

"Един месец от живота на това дете в известна степен може да се каже, че се губи от околните. Какво се е случвало с това дете? Това е нечовешко - не може човек да се държи така с дете", каза Васил Попов, адвокат на детето.

След справка от РЗИ е установено, че детето не е водено при лекар за преглед. По данни на разследването обвиняемият Петър Чернев е купувал лекарства от аптека, вероятно за да го лекуват тайно у дома. Обвиняема за системното малтретиране на детето е и майката Стела Алексиева, която беше освободена срещу подписка миналата седмица.

"Преценката на държавното обвинение е, че тя има съучастническа дейност и то като извършител в нанасянето на тази средна телесна повреда", посочи Бригита Байрякова, прокурор в Районна прокуратура- Пловдив.

От прокуратурата в понеделник съобщиха, че ще протестират освобождаването на майката.