0

Б ългарска полицайка от управлението в Чикаго се е самоубила пет дни преди Коледа. 35-годишната Елена Билярска е била в депресия, преживявала лична драма, споделиха колегите й от футболния отбор, в който е участвала. 

Шефът на чикагската полиция Дейвид Браун пък заяви пред местните медии, че това е третият случай на самоубил се униформен в последните 10 дни. В четвъртък Билярска ще бъде погребана, обявиха от управлението.

Точния час и място сподели в профила си в Туитър и говорителят на ДЕА Луис Агостини. 

Сестра

“На 20 декември Елена се самоуби. Удари ни близо. Елена беше един от първите ни членове, когато екипът ни стартира за първи път през 2018 г. Продължаваме да губим братя и сестри заради самоубийства и оставаме да се чудим защо.

Самоубийството е отчаяно бягство от непоносима болка и страдание там, където няма друго решение”, написаха от отбора на полицията в Чикаго в профила си. Там наричали Билярска „сестра в синьо“. Заради големия проблем със самоубийци в униформа от отбора призовават да се обръща по-голямо внимание на близки и приятели, а при най-малкия знак да се говори със специалист.

„Ако вие или някой ваш познат преживявате такава болка, има решение. Не е за вярване как хората се събират и помагат. Не се страхувайте да поискате помощ. Не се страхувайте да попитате „Добре ли си?“. Не се страхувайте да привлечете вниманието на някого към проблема. Доверие в човечеството. Обадете се на някого от своите братя и сестри в синьо”, допълват от отбора. 

Колеги 

35-годишната Елена е работила като патрулиращ полицай. Според униформени служители, особено около празниците, натоварването било ужасяващо. По-слабите психически изпадали в депресии, посещавали и психолог. По-младите нямали семейства и деца, което още повече ги депресирало по големите празници. Няма данни Билярска да е страдала от психическо разстройство. 

Братовчед й пък се обърна към нея емоционално: „Имахме страхотно детство, братовчедке, никога няма да забравя лудите ни игри и сътворените пакости при баба и дядо. Почивай в мир”. 

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут също почете паметта на полицаите, отнели живота си.

“Неотдавнашните трагедии, с които се сблъскахме, са изключително опустошителни за семействата и близките на онези, които сме загубили поради самоубийство, както и за всеки член на отдела. Моля хората на Чикаго да продължат да се молят за всички засегнати. Също така ви моля да отделите малко време, за да помислите за всичко, което нашите служители дават от себе си, за да свършат тази работа, която много други не биха вършили. Трябва да направим повече, за да запазим смелите мъже и жени, които ни защитават”, обяви тя на брифинг.