1

Б рутални кадри след жестоката касапница с нарязаното с макетно ножче от касапина от Стара Загора момиче заляха социалните мрежи. Един от разпространилите ужасяващата гледка е известният ютюбър Станислав Цанов, който лично се е заел със случая, включително с помощ към пострадалото от жестокостта на охранителя садист семейство.

Както писа "Телеграф", вълна от въпроси и негодувание се надигна, след като стана ясно, че извършителят на зловещата "интервенция" е бил пуснат от ареста, тъй като случаят е възприет като нанасяне на лека телесна повреда. Едно от нелепите обяснения за това, които се чуха е, че пострадалата от изверга не е прегледана от специалист по пластична хирургия.

В края на юни 18-годишното момиче е прието в болница, където са й направили 400 шева. Момичето също така със счупен нос, има и наранявания по главата от машинката, с която е било избръснато нула номер, за да бъде унижението още по-голямо. Сега на втора съдебна инстанция касапинът е пуснат от ареста.

Именно това решение става повод за възмущение и стотици постове в социалните мрежи. Готви се и протест. А в последните часове имаше реакция и на прокуратурата, и на правосъдния министър.

СЛЕД БРУТАЛНАТА ЖЕСТОКОСТ С НАРЯЗАНОТО МОМИЧЕ: Садистът, пуснат на свобода, бил осъждан (СНИМКИ)

Нечовешкото отношение, което е проявено спрямо едно младо момиче, взриви социалните мрежи и предизвика реакция на най-високо държавно ниво. Основна причина за това е не само самото деяние, а решението задържания да бъде пуснат от ареста. Часове след като случаят стана широко известен, правосъдният министър Атанас Славов призова разследващите органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона. А в Районната прокуратура в Стара Загора е създаден екип от наблюдаващи прокурори. От официалното съобщение става ясно, че ще бъдат разпитани допълнителни свидетели и ще се изготви комплексна съдебномедицинска експертиза от лекари от различни области на медицината. Междувременно се появи и информация, че жената, която разказа за случая, е била заплашвана, предаде NOVA.

Случаят с 18-годишното момиче е от края на юни, но публично известен стана сега, след като близки на малтретираната жена решиха да разкажат.

„На 26 юни съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите са жестоки. 400 шева. Тежко състояние. Главата й е обръсната. По скалпа има множество рани от натиска с машинката за подстригване. Емоционалното й състояние е сринато”, разказа майката на момичето.

Този разказ предизвика буря от реакции. В социалните мрежи бяха разпространени не само снимки на задържания, но и на съдийката, взела решение той да излезе на свобода. Публикуват се и мотивите на съда.

„Описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота – лека телесна повреда". 

„Извършеното от жалбоподателя престъпно деяние се преследва по реда на частното обвинение. Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „Задържане под стража”, поради което обвиняемият е освободен".

Според юристи, случаят е бил подценен.

„Проблемът и пропускът тук, който предполагам прокуратурата е направила, е, че за такъв род повреди, следваше освен съдебен лекар, трябваше да има специалист по пластична хирургия и той неизменно щеше да констатира, че тези наранявания са трайно обезобразяване. Тогава щяхме да сме изправени пред средна телесна повреда”, обясни адвокат Людмил Рангелов.

След като беше създаден екип от наблюдаващи прокурори, сега се чакат заключенията от новите експертизи.

„Вероятно те ще констатират, че това, което е причинено, е от категория средна телесна повреда и там вече се отваря възможност на лицето да се наложи мярка задържане под стража. И понеже е изключително брутално, с голяма жестокост, вече съдът ще преценява сдали може да се поправи такъв човек с една присъда, или ще трябва ефективно да се осъди”, каза адвокат Рангелов.

Опитите обвиняемия да бъде открит остават без резултат. А жената, която първа разказа за случилото се, прекара почти целия ден в полицията заради получени заплахи, предаде още NOVA.

Междувременно в „Мини Марица-изток” от работа е отстранен мъж, който застанал в защита на обвиняемия, стана ясно от публикация в страницата на компанията във Facebook.