0

Б ългарска фирма е внесла пейджърите, които впоследствие са били продадени на Хизбула, твърди унгарското издание "Телекс", позовавайки се на източници, запознати със случая, пише Deutsche Welle.

Българска компания е предала пейджърите на Хизбула, унгарската фирма е използвана само на хартия, пише унгарското издание "Телекс", позовавайки се на източници, запознати със случая.

Компания, базирана в София, е закупила от Тайван пейджърите, които впоследствие са били продадени на Хизбула, твърди изданието и добавя, че устройствата никога не са се намирали в Унгария. Тази информация междувременно бе официално потвърдена от унгарското правителство.

ОЩЕ ЕКСПЛОЗИИ В ЛИВАН: След пейджърите гърмят уоки-токита!

"Позицията на унгарското правителство по въпроса за пейджърите: Властите потвърдиха, че въпросното дружество е търговски посредник, който няма производствен или оперативен обект в Унгария. То има един управител, регистриран на декларирания от него адрес, а посочените устройства никога не са били в Унгария. При по-нататъшните разследвания унгарските служби за национална сигурност си сътрудничат с всички съответни международни партньорски агенции и организации. За Унгария този случай не представлява риск за националната сигурност", обяви в платформата Х Золтан Ковач, говорител на кабинета "Орбан".

Междувременно от ДАНС съобщиха, че през територията на България не са реализирани митнически операции с комуникационно оборудване (пейджъри). 
От агенцията допълват, че не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества.

В съобщението е допълнено, че ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция за приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

При масовата експлозия на пейджърите в Ливан 12 души загинаха и поне 3000 бяха ранени. Още вчера запознати заявиха пред агенция Ройтерс, че взривените пейджъри са били най-нови модели, с които Хизбула се е сдобила през последните няколко месеца.

ЧУДОВИЩЕН САБОТАЖ: Стотици пейджъри на лекари се взривиха, над 2750 души са ранени!

Предполага се, че при взривовете на пейджъри на бойци от Хизбула става дума за координирана атака. Според източници, близки до групировката, пейджърите са избухнали почти едновременно. Очевидци съобщават за паника по улиците на Бейрут.

Междувременно Хизбула обвини Израел за взривовете и заплаши с ответна реакция. Смята се, че пейджърите са били взривени с помощта на свръхмодерна технология.

За да се предотвратят атаки срещу комуникационната система на Хизбула, членовете на групировката бяха призовани още в началото на войната в Газа да се въздържат от използването на мобилни телефони.

От началото на войната в Газа в граничния регион почти ежедневно се стига до сблъсъци между ливанската групировка Хизбула и израелските военни. Ескалацията на конфликта в Близкия изток започна след масираната атака на Хамас срещу Израел през октомври миналата година.