0

Н аграждавана козметичка е сред петимата нашенци обвинени за шпионаж в полза на Русия в Обединеното кралство. 

Ваня Габерова е на 29 години и е директор на британска компания. Тя е „специалист по удължаване на мигли“ , за която се твърди, че е спечелила много награди във Великобритания и България, а също и в Русия. 

ШПИОНСКАТА АФЕРА НА ОСТРОВА: Тежки обвинения срещу петима нашенци, събирали информация в полза на Русия

Красивата козметичка е учила в УНСС, а фирмата й на Острова се казва “Хубава жена”. 

Габерова е една от общо петимата български граждани, срещу които бяха повдигнати обвинения за „съучастие за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата“ между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. 

ИЗВЪНРЕДНО! Арестуваха трима българи - шпиони на Русия във Великобритания! (СНИМКИ)

Ваня Габерова, Орлин Русев, 45 г., Бизер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г. и Иван Стоянов, 31 г., ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември, съобщиха в четвъртък от Кралската прокуратура. До арестите на сънародниците ни се стигна след разследване на полицията в Лондон.  

Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени на 11 февруари 2023 г. за притежание на фалшиви документи за самоличност. Според BBC петимата заподозрени са работили в оперативна шпионска клетка на руските служби за сигурност. Твърди се още, че тази дейност е включвала наблюдение на цели.

ВЕРИЖНА РЕАКЦИЯ: И Германия погна българите шпиони (ВИДЕО) 

Петимата българи бяха арестувани през февруари по Закона за официалните тайни на Великобритания след обиски на имоти в Лондон и Грейт Ярмут в Норфолк. До разкритията се стигнало, след като MI5 предава разузнавателната информация на Скотланд Ярд по случая, пишат британски медии.