0

Т рима заподозрени шпиони за Русия в Обединеното кралство са арестувани и обвинени в мащабно разследване на националната сигурност, информира BBC.

В българското посолство в Лондон не е постъпвала информация за ареста на тримата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, съобщава БНР, цитирайки посланик Марин Райков.

По-късно през деня Прокуратурата на Република България излезе с официална позиция:

"Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура уведомява, че ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част на НК. 

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г. За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности".

Подсъдимите, всички български граждани, бяха задържани през февруари и оттогава са в ареста.

Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с "неправомерни намерения" и се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви.

Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са били арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от лондонската полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Арестуваните са: 

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бизер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата живеят в Обединеното кралство от години, работят на различни работни места и живеят в  крайградски имоти.

Русев има история на бизнес сделки в Русия.

Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години на техническа служба в сферата на финансовите услуги.

Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, също заявява, че e бил съветник в българското министерство на енергетиката (по времето на Сергей Станишев като премиер на България).

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор на болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата, които се преместват в Обединеното кралство преди около десетилетие, управляват обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи онлайнq те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Говорейки пред BBC, съседи от две къщи, обитавани преди от двойката, казаха, че били им донесли кръгли пайове и торти като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали значително време в претърсване с видимо полицейско присъствие повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са се оправдали по обвиненията.

Полицията за борба с тероризма говори публично за нарастващото време, отделено за предполагаеми държавни заплахи и шпионаж, особено във връзка с Русия.

През 2018 г. руски оперативни агенти се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшир, използвайки смъртоносния нервнопаралитичен агент Новичок. Двойката, както и реагиращият детектив Ник Бейли, са били лекувани в болница и е можело да умрат.

По-късно същата година местната жена Доун Стърджис - която не беше свързана със Скрипал - почина, след като беше изложена на нервнопаралитичното вещество , което беше оставено в Уилтшър в бутилка от парфюм.

През 2006 г. бившият офицер от руското разузнаване Александър Литвиненко беше убит в Лондон , след като беше отровен от убийци, работещи за руската държава.

Липсата на информация за ареста на българските граждани посланикът ни в Лондон обясни по следния начин:

"Имаме принцип на практика да си разменяме и да получаваме информация, когато има задържани наши граждани. Но практиката в Обединеното кралство е, когато съответните граждани на друга държава, които са задържани, пожелаят институциите на тяхната държава да не бъдат информирани, обикновено британците уважават това тяхно желание. Така че, за мене хипотезата и по-скоро обяснението за това, че не сме били информирани, е именно това, не може и да бъда друго".

Той допълни, че в посолството няма информация за дейността им в сферата на неправителствения сектор.
Във връзка с информацията, публикувана от BBC, от която става ясно, че те са участвали и в изборни секции, посланикът посочи: "Двама от тях фигурират в информационния масив на посолството - Катрин Иванова и другият е този г-н Джамбазов."

Ако българските граждани потърсят помощ от посолството, ще им бъде оказана такава, независимо дали са виновни и невинни спрямо отправените им обвинения, потвърди още посланик Марин Райков.