0

Д оживотна присъда без право на замяна може да получи чирпанлията Генджебай Мехмед, който беше задържан за убийството на доведения си 4-годишен син в навечерието на Рождество Христово.

Многократно осъжданият 47-годишен мъж е пребил до смърт с пръчка сина на жената с която живеел на семейни начала на улица „Ятак“ в хасковския квартал „Република“, защото се раздразнил от хленченето му. Жесток побой понесла и майката. Сигналът за престъплението е получен от екип в "Спешна помощ" в областния център в 3:15 часа сутринта на 24 декември.

На 26 декември състав на хасковския окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според съдиите налице била завишена опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, тъй като престъплението е извършено при условията на опасен рецидив. Доскорошният пандизчия е с обременено съдебно минало и в ход е извършване на голям брой действия по разследването, по времето на които следва да се гарантира присъствието и участието на обвиняемия в предстоящия процес, поясниха от съда. Мярката може да се обжалва или протестира в Апелативния съд в Пловдив. Това ще се случи, според служебния защитник на Мехмед, в първия работен ден на новата 2023 година.

Аналогичен казус на пребито до смърт пеленаче, но от родния му баща, чака присъда в старозагорския окръжен съд, където подсъдим е 31-годишен рецидивист от село Хрищени.

Ганчо Иванов бе арестуван на 31 август м.г. след сигнал за прието починало пеленаче. 2-месечният Румен бил буквално премазан от ритници и удари в стената, разказаха тогава съдебните медици. Майката на бебето направила опит да заличи следите, трупчето било изкъпано и завито в нови пелени. Таткото първоначално твърдеше че нанесъл един-единствен удар по бебето, което плачело и не го оставяло да се наспи.

Побоят според запознати бил нанесен пред очите на другите две деца на майката, която също отнесла жесток пердах. Присъдата трябваше да бъде оповестена преди Коледа, но отсъствие на свидетел отложи финала на делото за след Нова Година.