0

Д ържавата налапа 519 автомобила.

Така реши Окръжният съд в Добрич, който отне в полза на държавата стотиците, незаконно придобити леки автомобили на двама собственици за сумата от над 1,3 млн. лева. Основният „изгорял“ всъщност е мъж, от когото са отнети 519 коли. Жена му „изгоряла“ само с две.

В хода на съдебното дело е установено несъответствие между нетните доходи на обвинените и стойността на притежаваното от тях имущество. 

С решението на Окръжния съд возилата се отнемат от мъж с инициали Е.В. и контролираните от него търговски дружества, а от жената, с която съжителства – 2 автомобила. Те са на обща пазарна стойност от 1 320 600 лева. 

Проверката на имуществото на обвинения е за периода 2009-2019 година и е започната след досъдебно производство срещу него за измама, информира БНР.

По делото не е установено мъжът и жената да са разполагали със законни средства за придобиването на автомобилите, за които са предявени исковите претенции. Пред съда мъжът е заявил, че автомобилите, чието отнемане се искало, били продадени с пълномощно на румънски граждани и нито един от тях не бил собственост и във владение на съответното дружество. 

Идентично било положението и със закупените лично от него автомобили, също всичките продадени на румънски граждани с пълномощно.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд – Варна в двуседмичен срок.