0

Р уснакът Герман Костин, осъден на 20 години решетки заради убийството на 5- годишно дете, застава пред Софийския апелативен съд. Делото е насрочено за идната седмица. 

Това става 11 месеца след като СГС го осъди на 20 години затвор. Забавянето се получило заради мудното писане на мотивите към присъдата. 

Размотаване

Престъплението бе извършено преди цели 8 години, а делото стига до втора инстанция за втори път. Според обвинението в началото на 2015 г. Костин удушил 5-годишния Никита Плотников. След това напъхал телцето му в куфар и го хвърлил във водите на яз. „Искър“ при Пасарел. Няколко дни преди орнитолози да открият зловещата находка, край Приморско бяха открити останки от тялото на майката на Никита - Анна Леонтиева. От нея бяха останали буквално няколко кости, тъй като животни разнасяли тялото й.

Разследващите не успяха да установят причината за смъртта и така Костин се размина с второ обвинение за убийство. Според разследващите мотивът за зверството е голяма сума пари, които Костин успял да измъкне от Плотникови. Обвинителният акт срещу руснака бе внесен в съда през 2016 г., а през 2018 г. състав на СГС го осъди на доживотен затвор без замяна. Горната инстанция обаче отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на СГС. Тогава мотивът на САС бе, че не били спазени правата на подсъдимия, който открито си позволяваше да псува председателя на състава по време на заседанията. Съдията пък бе обвинен в лично отношение. Така делото стартира отново на първа инстанция и в края на март миналата година Костин получи хуманните 20 години затвор. 

Иск

Паралелно с процеса срещу Герман Костин в СГС има и гражданско дело. Бащата на убития Никита - Вадим Плотников, е завел иск за 1,2 млн. лева срещу подсъдимия. Ищецът твърди, че Костин го е завлякъл с пари за покупката и строежа на имоти в град Керения, Алеанджак и Ешилтепе в Северен Кипър, както и за покупко-продажба на имот в София. Заедно с това Плотников настоява да му се изплатят и лихви. 

Руснакът Герман Костин, осъден на 20 години решетки заради убийството на 5- годишно дете, застава пред Софийския апелативен съд. Делото е насрочено за идната седмица. 

Това става 11 месеца след като СГС го осъди на 20 години затвор. Забавянето се получило заради мудното писане на мотивите към присъдата.