0

К ражба на голяма сума пари от частен имот в Бургаско установиха органите на реда, предаде NOVA. По случая са задържани двама украински граждани като единият от тях е със статут на бежанец. 

Задигнати са пари и злато на обща стойност над 120 хиляди лева. Очаква се да бъде разгледано искането за налагане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.

"За този вид престъпление се предвиждат от 3 до 15 години затвор. Може да бъде отнето и половината от имуществото на извършителите на деянието", заяви прокурор Мария Маркова.

"Единият от извършителите е в България със семейството си от юли месец и живеее в град Бургас със статут на временна закрила. Вторият е тук също от юли месец и живее в Несебър. Придвижват се с два автомобила с украинска регистрация. Единият от тях има няколко излизания в посока Румъния", каза директорът на ОД на МВР в Бургас г-н Калоянов.

По думите на органите на реда двамата са осъждани и криминално проявени на територията на Украйна за множество престъпления. Част от тях са за кражби, увреждане на имущество в големи размери и съпротивление срещу органите на властта.

"Те са ползвали ръкавици и всички необходими мерки, за да не оставят следи. Намерени са множество уреди за отключване и разбиване на врати (общо 135 уреда) на територята на 3 адреса в област Бургас. Установени са 118 000 долара, около 40 000 евро, 20 000 лева и други видове валута. Разследването е в самото начало и произходът им се изяснява. Тези суми се съхраняват в двете квартири, които те обитават, както и на територията на трети имот, който е на украинска гражданка", заявиха от МВР.