0

П енсиониран полковник от американската армия в Небраска е обвинен в изпращане на поверителна информация чрез сайт за запознанства! За гръмналия скандал съобщи Би Би Си.

Дейвид Франклин Слейтър е арестуван в събота и се очаква да се яви в съда във вторник.

ЩЕ ПЛАТЯТ ВИСОКА ЦЕНА: Пхенян предупреди Сеул и Вашингтон заради военните учения

Слейтър е работел до 2022 г. за Стратегическото командване на НАТО StratCom, което наблюдава ядрения ракетен арсенал на САЩ.

Той е обвинен в незаконно изпращане на документи, които "могат да бъдат използвани за причиняване на вреда на Съединените щати".

Слейтър е обвинен в заговор и са му повдигнати още две обвинения за неоторизирано разкриване на информация за националната отбрана и е изправен пред наказание до 10 години затвор.

В обвинителния акт се посочва, че Слейтър е предал информация, която е научил от поверителни брифинги на StratСom, които са свързани с войната в Украйна.

ПОЯВИХМЕ СЕ НА КАРТАТА: Великите сили преоткриха България

Той изпращал информацията на лице, което смятал за жена в Украйна, пише "Фокус".

"По време на кореспонденцията той често е получавал въпроси относно тайните на националната отбрана на САЩ", заявяват прокурорите.

Едно от съобщенията гласи: "Скъпи, какво се показва на екраните в специалната стая? Много е интересно". "Ти си моят таен агент. С любов", се казва в друго съпбщение, след като е поискана информация за определена държава.

Разследващите са редактирали коя е конкретната държава, за която е питал контактът.

"Моят сладък Дейв, благодаря за ценната информация" и "ти си моят таен информатор. С любов!", изпраща контактът в други съобщения.

КРАЙ НА ЛЕСНИЯ СЕКС ЗА РУСНАЦИТЕ! Спряха им най-големия сайт за запознанства (ВИДЕО)

В документите не се уточнява с кого се е свързвал Слейтър, нито името на сайта за запознанства.

Случаят е разследван от ФБР и Службата за специални разследвания на военновъздушните сили на САЩ.