0

У ниформени изведоха бизнесменът Васил Божков от ВИП терминала на летище София.

На питанията на журналисти, защо сега се завръща обратно в България Божков, отговори лаконично: "Този въпрос щяхте да го зададете всеки път, когато се върна".

Божков, който кацна на столичния аеропорт след няколко години в изгнание, ще бъде призован за свидетел по дело за рекет, съобщиха от прокуратурата.

„С оглед на това, че Васил Божков има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, водено в Софийска градска прокуратура, по което са изпращани молби за международна правна помощ, като същите не са били изпълнени, предстои призоваването на лицето за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство“, уточняват магистратите.

Бизнесменът бе задържан на минути след пристигането си в България на столичния аеропорт, а от държавното обвинение обявиха, че той ще бъде задържан за 72 часа. Предстои на Божков да бъдат повдигнати обвинения, както и да бъде призован като свидетел по собствения си сигнал срещу лидера на ГЕРБ.

КАЦНА! Васил Божков е на българска земя! Личните му гардове го очакват с Майбах на ВИП-а на летището наред с полиция и съдебна охрана (СНИМКИ) 

От прокуратурата подчертават, че обявеният за международно издирване се е предал сам на властите у нас.

“В тази връзка Софийската градска прокуратура и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо Васил Божков, като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“, информират от прокуратурата.