0

Ж ивотът на наръгания при нападение в Скопие преди мача между "Левски" и "Шкупи" привърженик на сините, продължава да е в опасност. Това стана ясно от позиция, с която излезе за инцидента Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

От местното ведомство посочват, че осъждат инцидентите в Скопие преди, по време и след мача. "Насилието е неприемливо в нито един случай, особено когато в резултат се стигне до тежки наранявания. Органите за сигурност имат цялата подкрепа за поддържането на обществения ред и мир.

Раненият български гражданин е третиран професионално

и с адекватна грижа, в момента той е в стабилно, но тежко състояние и след хирургическата операция се възстановява в болница в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с ранения и неговите роднини, както и с местните здравни власти. Компетентните органи на Република Северна Македония вече взеха и продължават да взимат необходимите мерки за ефективно разследване на възникналите инциденти. Както по-рано и неколкократно сме съобщавали, Република Северна Македония е свободна страна и са добре дошли онези, които искат да посетят страната, привилегия, която не подразбира, че е приемливо оттук да се отправят обиди, особено не такива, които подразбират териториални претенции и/или отрицание и обиди на етническа, религиозна или иредентиска основа. Както и по-рано, нарушаването на тези правила ще бъде съответно разгледано от страна на компетентните институции, а на такива лица ще бъде ограничено правото да присъстват в страната.

Република Северна Македония и Република България са добри съседи

които преодоляват политическите различия с дипломатически средства, поддържайки културата на добросъседски диалог", се казва още в съобщението на МВнР на Северна Македония.

ЗАРАДИ РАНЕНИЯ БЪЛГАРИН: Скопската прокуратура се впрегна да нищи посегателството

Междувременно българското Външно също излезе с позиция, в която се посочва, че остро осъжда инцидентите от 27 юли в Скопие, при които пострадаха български граждани, привърженици на ПФК „Левски“, а един от тях – особено тежко.

"Раненият български гражданин в момента е в стабилно, но тежко общо състояние и се възстановява след оперативна намеса в болнично заведение в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с пострадалия наш сънародник и с неговите близки, както и с местните здравни власти. Изразяваме съжаление, че положителният и спортменски дух на двубоя между ПФК „Левски“ и ФК „Шкупи“ беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен. Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент“, посочват от Външното министерство. И допълват: „За пореден път подчертаваме ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани“.