0

О сновната прокуратура в Скопие, Република Северна Македония, е известена за инцидента с ранения в корема български футболен фен и е издала съответните наредби и насоки за идентификация на лицата, които са участвали в сблъсъка преди мача между ПФК „Левски“ София и ФК „Шкупи“, пише в съобщение на прокуратурата.

„С цел потвърждаване на самоличността на гражданите, които са участвали в сблъсъка и които, според първоначалната информация, не са били част от базата местни фенове, както и за пълното изясняване на инцидента, са събрани улики, които ще бъдат предмет на експертиза. Осигурени са и видео записи от близките обекти и от камерите на системата „Сигурен град“, пише още в съобщението.

Български футболни фенове бяха нападнати снощи в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония. Болница „Св. Наум Охридски“ потвърди, че е приела 29-годишен български гражданин, ранен с хладно оръжие в корема. Той е извън опасност за живота към момента.

Общо 21 са арестуваните снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи. 

Атмосферата се нажежи още преди началото на мача с неуместни коментари и съобщения в социалните мрежи, както и коментари на български фенове пред местни медии. Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион „Тодор Проески“ в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск. До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

По първоначална информация според властите в Скопие привържениците на "Левски" с две коли с български регистрационни номера са минали покрай търговския център "Чаирчанка", където са започнали спор със случайни минувачи и граждани. От прокуратурата уточняват, че с цел утвърждаване на самоличността на гражданите, които са участвали в инцидента и които по първоначални данни не са били част от групата на привържениците, както и с цел пълно изясняване на събитията, е взет доказателствен материал от мястото на инцидента, който ще бъде изследван. Освен това има и видео записи от околните обекти и от камерите на общината "Сигурен град".

"Преди началото на мача между "Шкупи" и "Левски" една група запалянковци от България използва насилие към служителите на македонската полиция. Ние задържахме 21 лица, от които 19 български фенове и двама привърженици на Шкупи", каза македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски на извънредна пресконференция.

По думите му всички български привърженици, които са пристигнали на граничния пункт "Деве баир"-"Гюешево" са били посрещнати от полицейски кордон и съпроводени до стадиона в Скопие.

"По всяка вероятност е имало няколко коли, които са пристигнали неорганизирано и са преминали през квартал "Чаир", където е направена провокация и се стига до конфликта. Ние знаем кои са нападателите и ще имаме подробна информация по този случай", допълни Спасовски.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза днес, че вчерашните инциденти преди мача между ПФК „Левски“ и ФК „Шкупи“ в Скопие са били предизвикани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта, съобщи порталът „360 градуса“.

"Никой не говори за това кой футболист как е играл, всички говорят за това кои са тези 10, 15, 20 хулигани, които са се сбили помежду си, а раниха и полицай“, посочи Ковачевски и допълни, че раненият полицай е на домашно лечение към момента.

Ковачевски отбеляза, че няма информация дали България е изпратила протестна нота, но по думите му, ако това се случи, министерството на външните работи на Република Северна Македония ще отговори подобаващо.

„Футболистите са дошли да играят футбол заради истинските фенове. Това, което се случи вчера, е още едно доказателство, че футболът, както и всеки друг спорт, трябва да се остави на спортистите и на истинските фенове, а не на хулиганите, които превземат новините и никой не говори за това как са играли футболистите“, подчерта Ковачевски.

Един от задържаните българи пред стадиона в Скопие каза, че сънародниците ни са били провокирани от македонската полиция, както и от привържениците на ФК „Шкупи”, предаде NOVA.

Българският гражданин, който беше ранен преди мача между ПФК „Левски“ София и ФК „Шкупи“ в Скопие снощи, е в стабилно състояние, след като вчера вечерта беше опериран в болница „Св. Наум Охридски“, съобщи "Канал 5".

Пациентът е бил приет в болницата с прободна рана в корема, след като бе установена тежка телесна повреда и бе спешно хоспитализиран. След прегледа е било потвърдено, че е засегнат черният дроб, което е наложило хирургическата интервенция. Състоянието му е стабилно към момента.

Освободиха 17 от задържаните фенове на Левски в Скопие

ПОД ОБСАДА В СКОПИЕ: Синята агитка даде отпор на наглостта и планираните провокации

НАПАДЕНИЕТО В СКОПИЕ: Приятел на наръгания българин с шокиращ разказ

СЛЕД ЕКШЪНА В СКОПИЕ: Установена е самоличността на нападателите на българина

САМО ЛЕВСКИ, ОЛЕ! Жълтите "сини" без милост с наказателна акция в Скопие, отсрамиха ни с победа в Европа

До Скопие и назад - една "синя" одисея