0

У словна присъда получи вторият помощник -капитан на кораба „Вера Су”. Решението е на Окръжния съд в Добрич. Магистратите наложиха условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок на 28-годишния турски гражданин, информира NOVA.

Той беше признат за виновен, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море, край бреговата ивица в между Камен бряг и КК „Русалка“, е допуснал засядането на кораба, плаващ под панамски флаг.

На въпросната дата той е бил на вахта, но заспал, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците.

Така по непредпазливост е причинил щети за близо 6,7 милиона лева на корабособственика.

Делото беше гледано в отсъствието на подсъдимия, защото той е в родината си, а оттам отказват съдебна поръчка за призоваването му.

Присъдата не е окончателна подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Своето наказание за причинената катастрофа получи миналата година капитанът на товарния кора. Той бе осъден на „лишаване от свобода” за срок от три години. Изпълнението му обаче се отложи за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи.

Капитанът на "Vera Su" получи три години условно

Хайдар Ергюн беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго – престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Πpeз aпpил 2022 гoдинa бившият миниcтъp нa тpaнcпopтa Hиĸoлaй Cъбeв cъoбщи, чe paзxoдитe пo изтeглянeто нa „Bepa Cy” ca нa oбщa cтoйнocт пoчти 3 милиoнa лeвa.

Няколко месеца след катастрофата моторният кораб „Вера Су“ е продаден на търг.

РАЗГЕЛЕ! Продадоха "Вера Су"