0

Т ърсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница. Това заяви вчера пред „Телеграф“ градоначалникът Първан Дангов. След изчезването й бе сформиран кризисен щаб по издирването на момичето. Ученичката изчезна на 22 февруари. Тогава тя си тръгнала от училище, оставяйки телефона и раницата си. По-късно якето й бе открито преди тунела за главен път Е79. По думите на кмета именно в този район се намира махалата. „Връщаме се отначало“, каза Дангов.

В ТЪРСЕНЕ НА ИВАНА: Разширяват издирването към Перник

Проверка

След изчезването на момичето градоначалникът назначи проверка във всички училища на територията на града - общо 8 - 6 общински училища и 2 професионални гимназии. Проверката цели да установи колко са децата със специални образователни потребности. „Ще вземем мерки. Знаете ли колко деца аутисти има, които пребивават в училище и за тях държавата дава пари и ефектът е никакъв“, каза Дангов. Ще се види и кои деца имат по-особено поведение, да не би да се крие още някой такъв случай, за който родителите ги е срам да кажат. „За да направим превенция, и то спешно, ние трябва на първо място да идентифицираме тези деца, да разговаряме с родителите, да назначим адекватни форми на лечение, които да се спазват. Колкото и да е клиширано, имаше едно време „системата ни убива“, но ние май пак сме в този филм“, коментира той. В тази връзка той обясни, че не е оптимист относно развръзката на случая. „В Дупница ще инициирам едно обществено обсъждане и ще вдигна паметник на ненужните деца. Заради Ивана, която е най-малко виновна. Да ни стои като обеца на ухото“, каза още кметът.

Тормоз

Дангов коментира и реакцията на ръководството на училището, където е учила Георгиева. Директорката Виолета Стефанова обясни преди няколко дни, че Ивана не е тормозена в училище, а тя е тормозила децата с поведението си. Дангов определи изказването на директорката и на класната й ръководителка Весела Владимирова като „отвратително“. „Те в момента влизат в оправдателен режим. Как може директорката да казва, че Ивана била тормозила съучениците. То е обратното“, категоричен е той. Градоначалникът разказа, че момичето се принудило да подстриже косата си, защото са й залепили дъвка. „Тя е била натикана в ъгъла от съучениците си. Представяте ли си как се е чувствала, за да си хвърли телефона.

Проговори класната на изчезналата Ивана

С това заболяване за нея телефонът е бил всичко - връзката й с външния свят“. Дангов бе категоричен, че ако се окаже, че в училището са бездействали, ще напише доклад до министъра на образованието. Той обясни, че Ивана е била заплашена от изключване заради поведението си, за което тя няма вина. „Получих информация за други два случая от същото училище. Директорката е действала по следния начин - има дете с проблемно поведение - изключваме го. Сталинският метод - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем“, каза още той и допълни: „Докато в образоването продължава практиката парите да следват ученика, директорите ще искат да имат повече ученици, за да имат повече пари от държавата. Но такива, които им създават проблеми - не ги искат. Вижте колко е отвратително“, каза той.