0

М естно ченге забелязало Томас Крукс само миг преди той да се опита да убие бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Полицаят обаче не успял да спре стрелеца въпреки ясната заплаха, става ясно от нов доклад.

РАЗКРИТИЕ: Това е мъжът, стрелял по Тръмп! (СНИМКИ)

Присъстващи на митинга забелязали Крукс на покрива на производствено предприятие само на 120 метра от сцената, където Тръмп говори. Те уведомили незабавно полицията, а един униформен се изкачил по стълба, за да разследва, казаха служители на реда пред Асошиейтед прес пожелали анонимност.

Офицерът – чийто отдел е бил привлечен от Тайните служби да помага в сигурността – се натъкнал на Крукс, който насочил пушката си към него.

ОПИТ ЗА УБИЙСТВО: Стреляха по Доналд Тръмп! (ВИДЕО+СНИМКИ)

След това офицерът отстъпил по стълбата и Крукс веднага се прицелил и изстрелял около осем изстрела по бившия президент, като уцели ухото му, уби един от присъстващите на митигна и рани тежко други двама.

След този залп от изстрели снайперист от Тайните служби застреля Крукс.

Въпреки бързата реакция на Тайните служби, агенцията, натоварена със защитата на живота на бивши и настоящи президенти, е изправена пред множество критики, тъй като е позволила на въоръжен мъж да се приближи толкова близо.

Тайните служби потвърдиха след стрелбата, че разчитат в голяма степен на местната полиция, за да подпомогнат усилията за сигурност на митинга.

ПАК ГО НАПРАВИХА: „Семейство Симпсън“ предскaза опита за убийство на Тръмп?! (СНИМКИ)

Настоящият председател на комисията по надзор на Камарата на представителите Хамес Комер (R-Ky) обяви плановете си да призове директора на Тайните служби Кимбърли Чийтъл за изслушване на 22 юли, за да разследва опита за убийство, тъй като някои – включително конгресменът Майк Уолц (R-Fla.), твърдят, че Тръмп многократно е искал, но му била отказана допълнителна охрана от Тайните служби много преди стрелбата. Тайните служби отрекоха тези обвинения.

Според експертиза: Поне 3 оръжия са стреляли, когато е ранен Тръмп

Според вече изготвена съдебна експертиза е стреляно с най-малко три оръжия по време на митинга на Доналд Тръмп в град Бътлър в американския щат Пенсилвания, съобщи Си Ен Ен.

Първите три изстрела са свързани с първото предполагаемото оръжие, следващите пет са свързани с предполагаемото второ оръжие, а последният „акустичен импулс“ е издаден от трето предполагаемото оръжие, според заключението на аудиоекспертиза, извършена от Кейтлин Григорас, директор на Националния център за медийна криминалистика към Колорадския университет в Денвър, и Кол Уайткотън, старши изследовател в същата институция.

Според изчисленията им куршумът срещу Тръмп се е движил със средна скорост от около 800 до 1000 метра в секунда.