0

И зстреляните 14 куршума от двама души на мотоциклет срещу супермаркет на бащата на Антонела Рокуцо, съпруга на Лео Меси, опприщили зверски рекет в град Росарио, съобщи в. „Ла Насион“. 

При атаката срещу магазин „Унион“ нямаше пострадали, но оставеното ръкописно послание бе конкретна заплаха срещу Меси - „Чакаме те!“

ЗЛОКОБНО: 14 изстрела срещу съпругата на Меси!

Оттогава са регистрирани няколко заплахи и изнудвания срещу фирми, барове и ресторанти в северната част на Росарио.

След атентата в супермаркета на Рокуцо бе отчетено нещо като цунами от искане на пари в замяна на пощадяване на съответния бизнес. „Не знаем какво да правим. Много сме загрижени“, призна бизнесмен от гастрономическия сектор.

Заплахите, които започнаха да циркулират през последните няколко часа, са от името на бандата Los Monos („Маймуните“), нещо като лого, когато става дума за генериране на изнудване, защото името на бандата всява ужас заради това, което могат да направят.

До момента няма категорична хипотеза в разследването на  нападението в аржентинския град Росарио срещу супермаркета „Унион“ на Хосе Рокуцо, тъста на Лионел Меси, и заплахата, в която се споменава капитанът на националния отбор, както и кметът на града.

Изяснено е, че не е имало предишна заплаха срещу Рокуцо или срещу семейство Меси. Нападателите не са искали пари и чрез изнудване, както се случва във всекидневието, когато младежи на мотоциклети стрелят по търговски обект, съобщи в. „Ла Насион“.

Генералният прокурор на Санта Фе Хорхе Баклини подсказа възможен мотив за нападението, което предизвика огромен шум не само в Аржентина, но и в света. По думите му в случая става „пряка атака за предлагане на сигурност".

Схемата е отработена и дава резултат – обикновено престъпна група обстрелва бизнес или недвижим имот, след това се свързва със собственика, за да предложи сигурност или защита. Това е типична дейност на мафията, която е наложена и в Росарио от 2018 г.

В случая, обаче, 14-те изстреляни куршума срещу магазина на Рокуцо, не са били предшествани от искан подобен тип „защита“.

Нападателите знаеха кой е собственикът на супермаркета, тъй като в съобщението, което оставиха като заплаха, се позоваха на името на Меси.

Според президента на Бизнес асоциацията на Росарио (AER), Рикардо Диаб, броят на случаите на рекет е скочил рязко през месеците януари и февруари. Много търговци, според лидера, са показали своята загриженост и отчаяние от ситуацията.

Федерико Ребола, прокурорът, който отговаря за разследването, призна, че нападението „е целяло да предизвика отзвук в целия свят“. За него все още няма ясни улики за целта извън удара.