0

„Надяваме се на справедлив процес, но каквото и да реши съдът, раните и болката от преживяното няма да се върнат. Къде са родителите на Георги? Защо не дойдоха? Искам да ме погледнат в очите!“. Това коментира преди началото на разпоредителното заседание в Пловдивския районен съд майката на Дебора - Ивелина.

ПРОЦЕСЪТ ЗАБУКСУВА: Съдът пита прокуратурата как Георги е рязал Дебора с ножчето!

Тя попита и защо всички магистрати в Стара Загора са си направили отвод, та да се наложи процесът да се прехвърля в Пловдив. Жената изрази съмнения в безпристрастността им. Делото в Пловдив обаче започна с фалстарт, а председателят на състава Десислава Порязова взе скандално решение да го засекрети.

Съмнения

Съдийката се аргументира, че в разпоредителното заседание ще бъдат изложени интимни факти както за подсъдимия Георги Георгиев, така и за жертвата му – Дебора, и изгони журналистите от залата. Процесът бе прехвърлен от Стара Загора в Пловдив от Върховния касационен съд именно поради съмнения в обективността в Града на липите и заради повече публичност, каквато се очакваше да се случи под тепетата. Преди старта на делото Дебора обяви, че се надява на справедлив процес. Тя дойде с двама адвокати и поиска да се конституира като частен обвинител и граждански ищец. Искът й от 200 000 лева обаче бе отхвърлен категорично от съдия Порязова. Тя се мотивира, че по този начин ще се забави цялото съдебно производство. Защитниците на Дебора искаха сумата за причинените й физически и психически травми. Момичето бе рязано по цялото тяло с макетно ножче и получи 400 шева при операция, чиито белези все още са видими.

Съдът поряза Дебора за 200 бона иск!

Обрат

От страна на прокуратурата пък се оказа, че изобщо не бяха изпратили обвинител от Пловдив, а по делото се явиха само две прокурорки от Стара Загора. Това допълнително усъмни родителите на рязаното с макетно ножче момиче, че има нещо не съвсем обективно в целия процес. Адвокатите на Георги Георгиев пък опитаха да го измъкнат от ареста и настояха мярката му да бъде изменена от „задържане под стража“ в по-лека. Това все пак не се случи, но и самият процес се провали. Съдия Порязова все пак отказа да промени мярката за неотклонение на обвиняемия и го остави в ареста. След 4-часово заседание Пловдивският районен съд върна делото заради допуснати съществени процесуални нарушения от страна на прокуратурата в досъдебното производство. Те са свързани с обстоятелствената част на обвинителния акт и твърдените от прокуратурата закани за убийство. С това на практика пловдивските магистрати приеха напълно тезата на защитата на Георги Георгиев, които също настояваха, че клиентът им е обвинен без оглед на всички доказателства по случая. Дебора отказа коментар след решението на Темида да прекрати делото, а защитата й изненадващо обяви, че няма да обжалва. Така сега всичко започна отначало и предстои тепърва прокуратурата да внесе нов обвинителен акт, след като отстрани всички допуснати пропуски в сегашния.

НАЙ-ПОСЛЕ: ВКС решава кой съд да гледа делото за насилието над Дебора