0

И ма преливане на криминалния контингент от търговията с наркотици и крадени коли към каналджийство и прекарване на нелегални мигранти през страната. Това разкри в студиото на „Събуди се” коментира зам.-главният секретар на МВР - Живко Коцев.

Той коментира и новата опасност и смъртните случаи след употреба на синтетичен наркотик. Става въпрос за фентанил - болкоуспокояващо вещество, което се превръща в смъртоносно при смесването му с други наркотици. След серията смъртни случаи кабинетът обяви, че засилва борбата срещу наркотиците, а  в страната тече и специализирана акция срещу наркоразпространението.

ФАТАЛЕН "КОКТЕЙЛ": Смъртоносна дрога плъзна в България

Дрогата на Ел Чапо залива България!

Само от четвъртък до неделя задържаните са 124-ма, от които 8 за разпространение конкретно на фентанил - в София, Варна и Добрич. Образувани са 6 досъдебни производства, допълни зам.-главният секретар на МВР.

По думите на Коцев вече има трима обвинени - две жени и един мъж, и тримата криминално проявени. „Колегите за кратко време са успели да влязат в дирите на разпространителите. Продължаваме да уточняваме дали се касае за форма на съучастие или по-сериозна престъпна дейност, свързана с организирана престъпна група”, уточни той. Установените наркотици с високо съдържание на фентанил са 6 кг. 

По отошение на скандала, при който хеликоптер изхвърли чували с наркотици на територията на Турция, Живко Коцев подчерта, че машината не е българска и няма замесени наши сънародници.