0

И зключително опасният наркотик фентанил, който се произвежда основно от картела на Ел Чапо и синовете му, залива България. Дозата на улицата върви по 10 лв., казаха от ГДБОП пред „Телеграф“.

Към момента се разследват 9 смъртни случая на зависими във Варна, които са предозирали с опасната синтетична дрога. Затова и премиерът академик Николай Денков обяви вчера на Министерски съвет, че от тази седмица се създава координационен механизъм с фокус върху вноса и разпространението на наркотици. Своеобразният щаб ще подпомага работата на Националния съвет по наркотични вещества. Шапка ще му бъде МВР, а в него ще се включат ГДБОП, Гранична полиция, митниците, ДАНС и здравното министерство.

ФАТАЛЕН "КОКТЕЙЛ": Смъртоносна дрога плъзна в България

Премиерът допълни, че ще участва и Министерството на електронното управление, защото голяма част от реализацията на пазара на наркотици става онлайн. „За съжаление през последните години особен успех в борбата с разпространението на наркотици не можем да отбележим”, допълни Денков.

Цена

“Цената на доза е около 10 лв., но ако е по-чист, може да стигне и до 15 лв. На българския пазар е от около 6 години. Наричаха го преди „конска упойка“, но малко го използваха. Той е отровен дори само при допир. Прониква през кожата и удря център в мозъка, който забавя дишането и изведнъж то просто спира, а човекът умира. Затова и в САЩ например, където имат проблем с продажбата на фентанил, раздават специални защитни средства на полицаите, особено на тези по границата с Мексико“, казаха още от ГДБОП. Антимафиоти обясниха, че повечето дилъри размесвали дрогата с наречената на жаргон „мешилка“, за да се получи кафявият цвят на хероина и да се увеличи количеството. На практика повечето купувачи дори не знаели какво си инжектират. Предполага се, че починалите във Варна също не са преценили каква доза да приемат. От местната полиция обясниха вчера, че се правят съдебномедицински експертизи, които да покажат точния вид на дрогата. Само при една от жертвите е доказано, че си е инжектирала фентанил, размесен с други добавки. Следите били открити по спринцовка до трупа. „Причината да се засилва използването на фентанил, а респективно да растат и смъртните случаи, е масовото изчезване на хероина. Афганистан вече произвежда в пъти по-малки количества, затова и големите картели предпочитат вече синтетичната дрога. В момента най-голям проблем с фентанила имат в САЩ, който се внася основно от Мексико. Този проблем обаче се засилва у нас от няколко месеца“, допълниха от ГДБОП.

ФАТАЛЕН "КОКТЕЙЛ": 12-годишни посягат към смъртоносната дрога

Смърт

„Лос Чапитос (както са наричани четиримата синове на Хоакин Гусман-Ел Чапо) са пионери в производството и трафика на най-смъртоносния наркотик, с който страната ни някога се е сблъсквала – фентанил. Те наследиха глобална наркоимперия и я направиха по-безмилостна, по-агресивна и по-смъртоносна“. Това обяви на брифинг във Вашингтон на 14 април ръководителят на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА) Ан Милграм, цитирана от Дойче веле и Ройтерс. Само за м.г. в Америка са починали близо 70 000 души след употреба на опасната дрога. По данни на ДЕА активната субстанция във фентанила е 50 пъти по-силна от хероина и 100 пъти по-силна от морфина и може дори и в най-минимални дози да доведе до спиране на дихателната дейност. От ДЕА са категорични, че дори само 2 милиграма фентанил - толкова, колкото може да се задържи на върха на един молив, могат да причинят смъртта на човек. Само за 2022 г. от агенцията се похвалиха, че са хванали 50,6 млн. таблетки и над 4500 кг от опасния наркотик, които „теоретично могат да убият всеки американец“.

У нас до момента са заловени две жени във Варна. На 13 юли те били спипани  в момент на сделка с над 200 грама аналог на фентанил – алфа метилфентанил и над 50 000 лв.

Проф. Златева от ВМА в морската столица: Вчера изписахме предозирал пациент, имахме и бременна

* Добромир Радушев

„В сравнение с миналата година острите интоксикации с фентанил са при 3-4 случая. За първи път установихме бременна жена, зависима от наркотици, която ги предава на детето. Говорим за хероин, метадон и фентанил“, коментира вчера началникът на клиниката по токсикология към ВМА – Варна, проф. Снежана Златева. По думите й фентанилът може да е в различни форми - прах, аерозоли, кремове, пластири. „Изключително малко количество предизвиква спиране на дишането", каза още проф. Златева. Наркозависимите, стигнали до фатален край, вероятно дори са нямали възможността да потърсят медицинска помощ. Пациент след употреба на наркотик с фентанил е изписан вчера от Клиника по токсикология към Военноморска болница. В момента също има настанен пациент в изключително тежко състояние, със затруднено дишане, за когото се смята, че вероятно е приел фентанил, без да знае, уточни проф. Златева. Тя обаче беше категорична, че досега при нея предозирали не са издъхвали.

КРАЛЕ НА ФЕНТАНИЛА: Чапитос - кои са могъщите и садистични синове на Ел Чапо? (СНИМКИ)

Разкриха причината за смъртта на изпълнителя на „Gangsta's Paradise“

УЖАСЯВАЩО: Смъртоносна дрога залива САЩ, плъзнало мащабно мексиканско количество фентанил, колкото да убие всички американци

РАЗСЛЕДВАНЕ: Убиха известна дизайнерка с фентанил при опит за грабеж