0

П ърви коментар направи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов за разследването в Агенция „Митници” и смяната на главния секретар в силовото ведомство

ЗАПОЧНА СЕ С НОМЕРАТА: Делото за контрабанда в Агенция "Митници" не тръгна!

Рашков запозна всички в МВР със задържаните за контрабанда баща и син, каза Стоянов

На въпрос дали познава Стефан и Марин Димитров, той отговори: „Всички ги познават”. И добави: „Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан”, уточни Стоянов, който каза, че по негово време двамата не са ходили във ведомството. 

Министърът обясни, че има информация за „вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг”. „На които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ. Кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването”, поясни той.

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата, като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството”, подчерта министърът.

Във връзка със случилото се с бившия главен секретар на МВР каза: „На 3 април Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”, обясни Стоянов.

Министърът поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко. „Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи. Той обяви, че е разпитан в прокуратурата основно за назначения, които не са се случили, в Областната дирекция на МВР в Хасково, информира NOVA.

По отношение честността на предстоящия вот, Стоянов заяви, че МВР не организира изборите. Ангажимент на ведомството било да охранява изборните секциите, книжата и машините. „И не на последно място - да се бори с тежкото явление - купуване и продаване на гласове. Мисля, че ще се преборим”, е мнението му.

„Недоумение за мен, хората около мен и за голяма част от служителите е как някой след шест месеца ни упреква, че не сме се справили на изборите. Преди, по време и след вота нямахме критика от тези хора, които в момента я отправят. Считам, че ще се справим. Още повече - за първи път чухме, според изказвания, че МВР отговаря и за недействителните гласове. Пълен абсурд”, завърши Стоянов.