0

С офийският апелативен съд пусна Васил Божков под домашен арест. Според съда няма опасност от извършване на престъпление, а тази от укриване е занижена, информира САС.

Божков ще има и проследяваща електронна гривна. Това реши съдебният състав.

 Съдът налага втората по тежест мярка, предвидена в закона. Той прие, че за част от обвиненията по конкретното дело срещу Божков (създаване и управление на Организирана престъпна група за изнудване и подкупи, пране на пари, ощетяване на държавната хазна) има основателно предположение, от което да се направи извод, че той е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Изрично беше подчертано, че на този етап съдът не преценява резултата по събитието. Магистратите приемат още, че опасността от укриване на Божков е намаляла, тъй като има промяна в поведението му - прибрал се е в България, но в това време тежестта на престъпленията, в които е обвинен, е голяма, а не бива да се пренебрегват и неговите контакти и възможности за евентуално укриване.

Именно затова съдът налага и поставянето на електронната гривна на лицето. 
Определението на САС по това дело срещу В. Божков е окончателно.

В края на миналия месец Божков изненадващо се върна в България, макар да е обвиняем по три дела. На следващия ден той получи най-тежката мярка – „задържане под стража”. Тя е по делото за неплатени такси за над половин милиард лева от игралния му бизнес.

Тогава съдът обяви, че няма опасност да извърши ново престъпление, но може да се укрие и така го остави в ареста. Защитата на Божков обаче обжалва мярката и поиска по-лека.  Изложи мотиви защо няма опасност Божков да се укрие. Прокуратурата настояваше да остане с най-тежката мярка "задържане под стража".

КАЦНА! Васил Божков е на българска земя! (СНИМКИ)

В хода на изслушванията на страните днес стана ясно, че вчера по друго дело срещу Божков - свързано с културно-исторически ценности - прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5  милиона лева.