0

С ъдия от Софийския районен съд обяви отнемането на коли на пияни водачи за противоконституционно, въпреки че Конституционният съд още не се е произнесъл по висящо дело по същия въпрос.

ЩЕ КАРАТ КОНФИСКУВАНИ МПС: Чиновници яхват колите на пияните джигити

Това става ясно от публикуваните мотиви към решението по делото срещу журналиста и футболен коментатор Ивайло Нойзи Цветков. Той бе арестуван заради шофиране с 2,5 промила, а по-късно се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата.

Присъдата му е 10 месеца условно. Отделно е и без книжка за 14 месеца. 

Мотиви

В решението си обаче съдът отказва да отнеме автомобила му, въпреки че от август миналата година в сила са законови текстове, според които това е задължително за шофиралите с над 1,2 промила. В мотивите си съдът посочва, че текстовете са противоконституционни.

ДАРОМ: 400 коли на пияни отидоха за държавници!

Причината е, че в тях е изгубен балансът между „възможността на държавата да ограничава правото на собственост на извършителите на престъпления и защитата на правото на живот и телесна неприкосновеност на гражданите".

Съдът илюстрира решението си с факта, че за пияно или дрогирано шофиране без катастрофа законът отсъжда задължителна конфискация на МПС, докато при същото нарушение, но с катастрофа и загинал, конфискацията е по преценка на съда.

КЪСАТ СЕ ПО ШЕВОВЕТЕ: Колите на пияните джигите препълниха паркингите

"Конфискацията на автомобила ще накърни напълно неоправдано правото на собственост на осъденото лице и ще го превърне в изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос за повишаване на нивото на трайно занижената транспортна безопасност в страната", гласят още мотивите.

Практика

„Всеки съдия има право да тълкува конституцията. Тя е действащо, приложимо право и има пряко приложение, ето защо всеки един съдия може да се позове на върховенството й“, коментира за „Телеграф“ адв. Силвия Петкова, виден критик на конфискациите.

ОБРАТ с отнемането на колите на пияни и дрогирани шофьори!

Тя все пак признава, че това решение е единственото в тази посока и че повечето съдии прилагат закона, без да го тълкуват.

Решението подлежи на обжалване в частта си за конфискацията на автомобила на Нойзи.