0

Б ългария продължава да е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на милион население. Водещите причини за тежки катастрофи с жертви остават несъобразената скорост и отнемането на предимство, коментира в Пловдив главен инспектор Йордан Милушев от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", който участва в Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия.

ОТНОВО ПЪРВИ: България е рекордьор по смъртност на пътя в ЕС

Статистиката показва, че до 31 август на територията на страната са възникнали 22 620 пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 298 души и са ранени 5962 участници в движението.

ПОДГОНВАТ НИ: Край на високата скорост по магистралите?

През 2023 г. в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион жители. Норвегия е лидер сред страните с 20 смъртни случая на пътя на милион жители. След нея се нарежда Швеция с 22 смъртни случая. Най-висока е смъртността в България и Румъния, съответно с 82 и 81 смъртни случая по пътищата на милион жители. 

През миналата година на територията на страната са загинали 525 участници в движението по пътищата, а през предходната година те са били 531, като се отчита около един процент намаление.

През 2019 г. ЕС си постави за цел до 2030 година броят на жертвите по пътищата да спадне с 50 процента, припомни Милушев. Анализите показват, че спадът в рамките на съюза е средно около 10 процента от 2019 година до 2023 година, а в България процентът е 16.

Полша и Кипър са със значително намаление от 35 на сто. Следват Белгия и Дания с намаления от съответно 25 и 22 на сто. Смъртните случаи по пътищата в Малта остават на същото ниво с нула процента промяна. Обратно, увеличение на смъртните случаи по пътищата, се наблюдава в 11 държави в рамките на същия период. Ирландия отбеляза скок от 32 на сто, а Швейцария - увеличение от 26 процента. 

През вчерашния ден - 18 септември, на територията на България няма нито един загинал при пътнотранспортно произшествие. Денят е обявен за "Ден без загинали на пътя" и се отбелязва в цялата страна като част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.

Конференцията бе открита от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова  и зам.-министъра на вътрешните работи Любомир Йосифов.

Сред участниците на форума, който продължава и утре, са генералният директор на Пътна федерация на Европейския съюз (ERF) Kристоф Никодим, председателят на Държавна агенция по безопасност на пътищата Малина Крумова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Йордан Вълчев, началникът на отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Димитър Мичев, председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев,представители на Университета по приложни науки в Берлин  (HTW Berlin), Университета за национално и световно стопанство, Технически университет - София, Българска академия на науките.