0

Р айонният съд в Пловдив наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо полицая Денислав Борисов, арестуван за превозване на нелегални мигранти. Борисов бе задържан на 4 януари в района на 119-и км на автомагистрала "Тракия" в посока София. Той шофирал бус, в който превозвал 31 мъже от Афганистан.

Адвокатът на обвиняемия Надежда Римпева поиска мярка "домашен арест" с мотива, че той помага на болните си баба и дядо, както и в уроците на 12-годишния си брат. Тя посочи, че Борисов изцяло признава вината си и иска да сътрудничи на прокуратурата, за да може делото да приключи в най-кратки срокове.

"Защо са се укрива, след като го очаква условна присъда? Вече е загубил работата си - вече тече дисциплинарно производство срещу него. Животът му така или иначе вече е променен коренно. Той вече получи наказание заради медийното отразяване на случая. Това неминуемо ще се отрази на бъдещите му контакти", коментира пред журналисти Римпева.

ДА НЕ ГО ПОГНАТ КОЛЕКТОРИТЕ: Мигранти изплащали кредита на ченгето-трафикант

Адвокатката оправда престъплението на подсъдимия Денислав с галопиращата инфлация и недостойното заплащане в системата на МВР.  "Моите предположения за мотивите му са галопиращата инфлация и изключително недостойното заплащане. В системата на МВР, както и в другите държавни структури заплатите не могат да бъдат достатъчни за задоволяване нуждите на един млад човек. Това не го оправдава, но би могло да бъде основният мотив за бързи пари", каза тя. Както по-рано стана ясно, ченгето е изплащало кредит. 

Вуйчото на момчето даде показания, в които разказа, че той е отговорен, помага в семейството си и не е имал никакви противообществени прояви. Самият Денислав каза пред съда, че съжалява за деянието си.

Извършеното престъпление е с висока обществена опасност и засяга националната сигурност, каза в пледоарията си прокурор Георги Коджаниколов. По думите му има доказателства, че Борисов е извършвал аналогични престъпления и преди ареста, конкретно седмица преди това.

Съдията посочи, че при вземането на решението е натежал фактът, че Борисов е бил с униформа и се опитал да избегне проверката на колегите си, като показал служебната си карта. Решението на Районен съд - Пловдив подлежи на обжалване.