0

В Районна прокуратура Сливен е образувано дело за заплахи за живота към кметовете на Сливен и Котел, директори на големи предприятия и фирми в Сливен и региона, които са изпратени по електронна поща. Предполага се, че това е т.нар. "Червен пират", който изпраща заплашителни писма през електронната поща до магистрати, политици и публични личности в София и Плевен. Не се изключва възможността да е от Сливен, защото показва информираност към местните събития и новини.

"Води се разследване. Имаме някакви насоки по отношение на лицето, което е отправило заплахите, но категорично към този момент не сме го свързали с това лице", посочи наблюдаващият прокурор Татяна Еневска пред БНТ.

"Това са заплахи към лица, публични личности, магистрати, лица, които са шефове на големи дружества като "Топлофикация" в Сливен, строителни фирми. Както казах има доста закани и обиди с нецензурни думи по отношение на магистратите и публичните личности", добави наблюдаващият прокурор по случая.

Заплашителните мейли в Сливен са започнали да пристигат в края на август, началото на септември. Изпратени са от осем различни мейла, а изпращача обикновено се е свързвал с интернет през молове и големи супермаркети в София. Разследването по случая продължава.

ДА ИЗЧЕЗНЕШ ЗА 60 СЕКУНДИ: Скитник заплашвал министри и магистрати

"Лицето, за което имаме съмнения има психически отклонения, лекувало се е в клиника в София, но ние засега само предполагаме. Той използва едни и същи думи и именно това ни навежда на мисълта, че се касае за "Червения пират, но това са само предположения", посочи Татяна Еневска.

Преди дни шефът на ГДБОП Явор Серафимов съобщи, че психично болен скитник, който се подвизава под псевдонима "Червен пират", е отправял заплахи към Мария Габриел, министри, съдия Владислава Цариградска, както и учебни заведения. Това е втора негова серия, след като преди месеци е бил задържан за подобни закани.

Почнал е със заплахите, след като публично стана известно, че убитият Мартин Божанов-Нотариуса е плашил съдия Цариградска. Заплашителните мейли праща на публичните пощи на ведомствата, които са налични в сайтовете им. От специфичния почерк на мъжа станало ясно, че е един и същи човек.

Антимафиотите са затруднени в задържането на "пирата", защото е скитник и постоянно се мести. Праща заканите от компютърни клубове в различни градове.