0

П роговори мъжът, който седмица преди Коледа се опита да обере банка в Сливен. Опитът не се увенча с успех, спря го задействаната аларма. При нападението обаче пострада охранител. 42-годишният Дечко Дечев беше пуснат под домашен арест с електронна гривна. 

Той е категоричен, че не е банков обирджия. Определя случилото се като лична трагедия. 

Дечев счупил стъклото на банковия клон и влезе вътре. Не носил маска и ръкавици. Очаквал да дойде полиция и да го арестуват. 

„Седнах и чаках и никой не дойде. Станах разходих се вътре, видях, че една жена ме снима навън, излязох, дойдоха от СОТ-а, казах им какво съм направил, те не повярваха. 2-3 минути след това дойде и патрулка с полицай, влязоха вътре. Аз отидох до вратата и казах: „Господа полицаи, елате насам, аз съм извършителят”, разказва Деков пред Нова тв. 

В момента той се намира в дома му в село Сотиря. Живее в скромна стая и разказва защо е решил да обере банка. А причината е една - любов.

„Имах разговор с приятелката ми, с която имаме връзка почти две години. Тя е в Англия. Съобщи ми, че има намерение да се прибере при съпруга си. Провокира ме с това, че иска да ми изпрати снимки как е с него. Аз казах, че няма да допусна да ги видя. Извиках си едно такси и тръгнах към Сливен. С намерението да извърша нещо, което да ме доведе до място, където няма да имам достъп до социални мрежи – затвора”, споделя Деков.

„Може би 200 метра преди да достигна до самата банка го реших. Таксито спря там, където му казах, тоест на около 10 метра от банката. Слязох, бях силно напрегнат, много ядосан бях. Бях пил и антидепресанти. Взех един бетонен блок, хвърлих го по страничното стъкло на банката, влязох вътре и седнах на стола, просто да дойдат полицаите и да ме приберат”, разказва Деков.

По данни на прокурорска преписка по това време в клона на банката се намират 30 000 лева, до които Дечко така и не стига.

„На служителите и техните клиенти искам да кажа следното - парите им по никакъв начин не са били застрашени от това да ги взема. Съжалявам за този вандализъм, който направих със стъклото, нямал съм намерение да взема пари от там. Адски много съжалявам поради две причини - че дадох връх на емоциите си и че просто това не е редно, което направих. Искам да продължа живота си напред по абсолютно нормален начин”, казва Деков.

Признава, че много обича приятелката си. „Но тя вече е със съпруга си и децата си и няма да преча по никакъв начин. Доста фатална любов”, казва Деков.

Деков има голямо кримидосие. Регистриран е за кражби, грабежи. Избягал е и от затвора.