0

П ловдив, Плевен и Варна са в кюпа с театрите, сгазили лука.

Сметната палата хвана брутални лъжи на театрите за финансовата 2023 година. Някои театри са отчитали по две представления на ден, при реално изиграно едно с цел получаване на по- голяма субсидия. 

В няколко театъра са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки.

По тези договори са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление, като разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите.

На много места договорите са подписвани само от директора, при задължително изискуеми два подписа на директор и главен счетоводител.

Налични проблеми са установени в театрите в Пловдив, Плевен и Варна. 

Като сериозен пропуск през годините според Сметната палата е липсата на счетоводен софтуер, който да обобщава информацията без да се налага човешка намеса.  

Установено е, че в Министерството на културата не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти в областта на сценичните изкуства, информира БНР.

ВЕЧЕ СМЪРДИ ЗДРАВО: Хора от Министерството на културата точили пари с тарикатите!

В момента в Министерството на културата се извършват проверки на две дирекции, предстоят допълнителни проверки и в културните институти, в които са установени нарушения.