0

Б ез подкрепа на схемите от страна на Министерство на културата, може да се случи, "но без човек в Министерство на културата - не може",  категоричен е министър Найден Тодоров за схемите в театрите. По думите му, двама души от МК са замесени в източването на средства, информира БНТ.

СЛЕД ЩЕТИТЕ ЗА МИЛИОНИ: Пуснаха на свобода двама от "театралната афера"!

Министър Тодоров уточнява, че вече знае кой е човекът в МК, който "натиска копчето" и че не е само един, а двама. Обясненията им били, че са прекалено много плащанията от различните институти, а прекалено малко са хората, които отговарят за това - пет е техният брой.

"Чувствам се излъган. Защото в случая не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е много по-тежък. Въпросът е, че при положение, че това се случва, се хвърля петно върху абсолютно всички, гневи се той.

АФЕРАТА С ТЕАТРИТЕ: Пуснаха под гаранция помагача в схемата с източването!

Той уточни, че са открити допълнителни неща, които ще бъдат предадени на разследващите органи.

"Открихме, че става дума не само за източване на заплати. Има игри с фирми, към които са се стичали стотици хиляди левове". В момента се разследва с какво са се занимавали тези фирми. 

"Това, което се опитвам да кажа е, че системата за финансиране и по-точно СЕБРА изисква човек от министерството да потвърждава плащанията. В момента ние не знаем доколко този човек или тези хора, са действали небрежно или с умисъл". Това е и причината да се обърнат към Главния инспекторат на МС, който да разнищи казуса в Министерството на културата.

"Задачата на проверката е точно тази - да установи има ли умисъл. Наказание ще има при всички случаи. Причината до момента да не е заведено дисциплинарното производство е да се разбере каква е причината. Защото реакцията ще бъде крайно различна".

ОПГ "АЛА МАНУКЯН": И Родопският драматичен театър източен с 1 млн. лева!

Според него Министерство на културата отдавна е с иззети контролни функции в България.

"Министерството е превърнато в някаква институция с подпомагащи функции. В същото време контролните му функции са иззети по закон и е крайно време законът да се върне там, където е бил в миналото".

И ТИ ЛИ, БРУТЕ: Директорът на театъра в Пазарджик също работил с точилия театри Писков!

Той е предложил промяна на системата, "тази система, която в момента излъга всички".

"Този процес трябва да се забърза, за да се приключи с подобни престъпления".

Найден Тодоров попита, ако се е знаело за престъпления със задна дата защо не е уведомена прокуратурата.

По отношение на директора на театъра в Пазарджик служебният министър изтъкна, че Министерство на културата не е бездействало и че реакцията на директора е в следствие от проверки на МК към него.