0

С лед скандала с театралните кражби в Смолян и Разград, директорът на Пазарджишкия театър Григор Антонов си призна, че също е работил с фирмите на Петко Писков, обвинен в аферата за точенето на театрите, информира БНТ.

Григор Антонов

 Григор Антонов
Screenshot/sofialive.bg/Галя Йотова

ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА: Арестуваха диригента Левон Манукян! (ОБЗОР)

САГАТА С ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР В СМОЛЯН: Повдигнаха обвинение на директора!

ОПГ "АЛА МАНУКЯН": И Родопският драматичен театър източен с 1 млн. лева!

АФЕРАТА В ТЕАТРИТЕ: Погват министерството на културата!

 

Отново Петко Писков

Антонов обаче отрича същата схема да е прилагана и в Пазарджишкия театър.

Как всъщност се е запознал с мъжа, който в момента е в ареста и защо пръв е подал сигнал срещу него в прокуратурата и "Икономическа полиция"?

Когато преди 6 години Григор Антонов става директор на Пазарджишкия театър заварва финансови нередности на бившата счетоводителка и започва да търси фирма, която да сложи в ред сметките на театъра. С Петко Писков го свързва учителка , която е преподавала и двамата в Пазарджик.

"Петко Писков, когато дойде в театъра, аз го питах изрично: Знам, че работите бюджетно счетоводство с общински структури, с бюджети - това ми беше информацията. Той каза: Да. Попитах отново: Нали знаете, че при нас е различно? Той каза: Ами аз мисля, че ще се справя. След една седмица звънна и ме помоли да го заведа при някой стар главен счетоводител, който разбира. И аз казах: Разбира се", заяви Григор Антонов, директор на Пазарджишкия театър.

През септември миналата година при планова проверка на Министерството на културата в Григор Антонов се прокрадват съмнения за нередности.

Проверката

"Когато Министерството на културата дойдоха по проверка, планова проверка, в този момент разбрах, че тази фирма предоставя документи на тях по електронен път, без аз да знам какви документи предоставя. Документите ми бяха при тях и в един момент разбрах, че това не ми се вижда редно и в един момент, когато попитах защо не ги получаваме и ние, отговорът беше: Няма да е сега. И аз си казах: Чакайте малко! Какво става? И тогава те пуснаха едномесечно предизвестие за прекратяване на договора по време на проверка на Министерството на културата", отбеляза Григор Антонов.

Театърът така и не си получава обратно документите. Именно укриването им е знак за Антонов, че трябва да се обърне към прокуратурата и "Икономическа полиция". Уведомява и Министерството на културата.

Аферата в театрите в Смолян и Разград: Какъв е бил репертоарът на културните институции?

"Казаха ни: Ще дойдете в офиса. Отидохме с новото ми счетоводство, с колеги. Отидохме на място и видяхме, че те се държат много арогантно", допълни директорът на Пазарджишкия театър.

На въпрос Петко Писков споделял ли е, че има лица в Министерството на културата, които стоят зад него, Антонов отговаря: "Не мога да отговоря на този въпрос. Ще кажа защо: Аз съм установил и от бившия ми главен счетоводител, включително и от Петко Писков, че тези хора има тясна връзка с Министерството на културата. Сега каква е връзката - нямам представа. Всеки отчет, който се праща на Министерството на културата, по правило първо се праща от счетоводството по електронен път, явно за някакъв вид проверка до пето число и след това чак идва при мен на хартия, за да го подпиша аз. Явно в своите работни взаимоотношения имат своите контакти, но какви са контактите - с кой, защо и как, аз не мога да кажа."

Фиктивните

В Пазарджишкия театър работят стотина души.

"Държа да кажа, че в Пазарджишкия театър фиктивни назначения няма. В нашия театър нямаме хора, които са назначени на някаква си длъжност, защото са отнякъде и Министерството много лесно може да си направи проверка и да види. И аз даже призовавам Министерството на културата да направи бързо проверка по всички театри, за да може колегите да се успокоят", заяви Григор Антонов.

Григор Антонов коментира намеренията за създаване на централизирана система, в която да бъдат въвеждани договорите с хора и фирми, както и желанието за затягане на контрола.

"Аз и досега съм мислил, че има контрол. Ние всичко, което ни изисква Министерството на културата и досега сме го изпращали", каза още Григор Антонов.

За разлика от 14-те държавни културни института, които вече са с отрицателен баланс, през последните 6 години Пазарджишкият театър е приключвал финансовата година на плюс. Въпреки това според него трябва да бъде променен начинът на финансиране на сценичните изкуства.