0

51  души са  задържани след стрелбата в католическата църква "Санта Мария" в Истанбул.

КЪРВАВ УЖАС: Маскирани стреляли в църква! (ВИДЕО)

СЛЕД СТРЕЛБАТА В ЦЪРКВА: Хванаха един от нападателите

След като бе задържан един от нападателите в църквата "Санта Мария", към момента в  рамките на разследването на стрелбата полицията е задържала още 51 души, съобщава БТА, като цитира турските медии.

Нападението бе извършено в 11:40 ч. местно време (10:40 ч. българско), по време на служба в църквата, намираща се в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, роден през 1972 г. Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са констатирали смъртта му, припомня БНР.

Сестрата на Джихан посочва, че той е бил с умствена изостаналост. Йозлем Джихан казва пред в. "Хюриет", че брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която все още не е съобщено, че той е починал.

По информация на СиЕнЕн-Тюрк по време на богослужението в църквата "Санта Мария" вътре е бил и генералният консул на Полша заедно с децата си. 

Всички задържани са заподозрени във връзки с джихадистката групировка "Ислямска държава".

По-рано турското министерство на вътрешните работи съобщи за 47 задържани, сред които един руски гражданин и един на Таджикистан. 

 23-ма от арестувани ще бъдат депортирани от страната. Трима от останалите 28 задържани са турски граждани.

Разследването се води от екип от 150 специалисти. 

Установено е, че преките извършители на престъплението са пристигнали в района на църквата с автомобил с полски регистрационни номера. Автомобилът не е засичан от камери в Истанбул от една година. 

По информация на новинарската агенция "Ихляс" фаталните изстрели са произведени от нападателя с инициали Д. Т., който е руски гражданин. Оръжието на таджикския гражданин с инициали А. К. е засякло, допълва медията.