0

Н а двата пръста на ръката се броят лудите глави, които скачат с парашут от супер ниска височина у нас, научи „Телеграф“ от източници в средите на екстремния спорт. За това те използват издигане с балони, като ниската височина увеличава адреналина, но и риска от инциденти многократно, обясниха специалисти ден след като при скок от балон край Ботевград загина един парашутист, а друг бе тежко ранен.

ТРАГЕДИЯ: Парашутисти паднаха край Ботевград, има загинал!

Адреналин

„Стандартният парашутизъм от самолет включва спазване на редица нормативни изисквания. При него се скача от 2500-4000 м височина, а парашутът се отваря при 1500 м. Има резервен парашут и дори в някои случаи устройства, които ако не отвориш парашута навреме, го отварят автоматично. Нещата стоят съвсем различно със скоковете от ниска височина – от 500 до 1000 метра“, коментира за „Телеграф“ експертът по лека авиация и лицензиран инструктор Петьо Кюркчийски. Той обясни, че във втория случай парашутът се отваря на много ниска височина, времето за реакция е много малко, а резервен парашут няма. 

ФАТАЛНИЯТ СКОК: Балонът без регистрация, пилотът няма лиценз, арест за собственика!

Документи

Вчера от прокуратурата обявиха, че са повдигнати две обвинения на собственика на балона, 44-годишния Веселин Христов. Първото е за причиняване на смърт по непредпазливост на загиналия парашутист - Михаил Стойчев, а второто за причиняване на телесна повреда по непредпазливост на пострадалия му колега. Установено е, че балонът не е бил регистриран и няма удостоверение за летателна годност, а Христов няма правоспособност да управлява балон, съобщи прокурор Наталия Николова от Софийската окръжна прокуратура. Той е осъждан пет пъти, последно през 2018 г. - за кражба, за ПТП, за унищожаване на имущество и два пъти за държане на високорискови вещества. Тече разследване за това от каква височина са скочили мъжете и защо парашутите не са са отворили навреме. 

От близки на Стойчев „Телеграф“ научи, че той се занимава с парашутизъм от две години, но за това време е натрупал над 100 скока. В профила му във Фейсбук могат да се видят редица видеа от негови скокове в България и Италия. На страници на екстремни клубове пък има видеа на негови скокове от балон от ниска височина.