0

О т отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура са изпратени на Министерството на правосъдието пълен комплект с преведени документи във връзка с екстрадицията на българския гражданин Илиян Тодоров, които да бъдат предоставени на съдебните власти в Република Узбекистан, съобщиха от прокуратурата.

Двойният убиец от “Соло“ имал среща в Истанбул, рискувал заради пари

Тодоров има влязла в сила присъда по делото за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров, на 18.04.2009 г. близо до дискотека „Соло“ в София. На 07.03.2023 г. на среща с роднини на жертвите главният прокурор Иван Гешев пое ангажимент за незабавно изпращане на материалите на компетентните власти в Узбекистан.

Искането за екстрадиция е съобразено със сключения през 2004 г. договор между България и Узбекистан. Уведомена е и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, като са й изпратени документи в електронен формат.

РАЗКРИТИЯ: Странни обстоятелства съпътствали делото "Соло" (ВИДЕО)

Както „Телеграф“ съобщи Тодоров се очаква да бъде съден първо в Узбекистан, тъй като има повдигнато обвинение за използване на фалшиви документи. Едва след това ще бъде разгледано и искането на българските власти за екстрадирането му.