0

П ет вида специални разузнавателни средства са били използвани спрямо независимия депутат Джейхан Ибрямов близо две седмици преди задържането му със 100 хиляди предварително белязани лева, съобщава БНР. Това е станало с разрешение на заместник-ръководител на Софийския градски съд, въпреки че Ибрямов е имал имунитет. 

Прокуратурата: Ибрямов е задържан със 100 000 лв. в белязани банкноти

Това стана ясно при разглеждането в открито заседание на жалбата на защитниците на независимия депутат срещу постоянния му арест.

Ще бъде ли потвърден той, решава Софийския апелативен съд. 

Според защитата на Ибрямов всичко, свързано с неговото задържане и разследване, е станало в нарушение на процедурата. Това беше и акцентът в тяхното изказване. Защитниците започнаха от прилаганите СРС по отношение на него като лице с имунитет още от 20 септември. Липсвала и каквато и да е неотложност, тъй като с участието на Антикорупционната комисия са били организирани последователни действия между 25 септември до 2 октомври. На 2 октомври беше задържан самият Ибрямов. 

ОСТАВА ЗАД РЕШЕТКИТЕ: Постоянен арест за народния представител Джейхан Ибрямов! (ВИДЕО)

Защитата изтъкна освен това и липсата на изрично разрешение от страна на председателя на Народното събрание Рая Назарян за продължаване на задържането. От нейното разрешение става ясно, че тя се съгласява Ибрямов да бъде разследван, но е оставила без уважение това искане на Прокуратурата. 

Всичко това, смятат адвокатите на депутата, прави ареста му и извършените процесуално-следствени действия незаконни, а оттам-нататък е излишно да се коментира обоснованото предположение.

От Прокуратурата заявиха, че разполагат с достатъчно данни срещу депутата, както по отношение на основното му обвинение, така и за други престъпления. 

Стата ясно още, че свидетел срещу Джейхан Ибрямов е получил защита от държавата. Не става ясно дали това е Мирослав Тодоров, който му е предал белязаните пари на паркинга на хипермаркет в София.

ДЕПУТАТ ОТ АРЕСТА: Джейхан Ибрямов влиза в парламента, ако бъде избран!

Междувременно обаче се завъртя и една любопитна подробност, съобщена първоначално от сайта „Медиапул“. Мирослав Тодоров е обяснил на прокурорите, че Джейхан Ибрямов му е разказал за плановете на Ахмед Доган да убие Делян Пеевски.

Имунитетът на Ибрямов беше свален по обвинение за търговия с влияние, за да окаже такова за обществени поръчки в полза на свидетеля по делото Мирослав Тодоров. Цитирани обаче бяха два вида престъпления. Едното - срещу политическите права на гражданите, става дума за купуване на гласове, както и престъпления срещу личността, като беше цитиран член 115 от Наказателния кодекс, който говори за убийство. Повече подробности обаче не бяха дадени. 

В последната си дума Джейхан Ибрямов поиска от съда да промени мярката му за неотклонение. Пред съдебната палата има много симпатизанти и последователи на Ибрямов. Присъства и неговата съпруга. 

Решението на Софийския апелативен съд ще е окончателно.