0

Н яма оцелели след катастрофата, в хеликоптера, в който е пътувал иранският президент Ебрахам Раиси, обявиха иранските власти. Сред загиналите е и външният министър Хосейн Абдолахиан, които е пътувал с него.

По-рано бе съобщено, че спасителните екипи са достигнали до хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси. Първоначално в неделя бе съобщено за твърдо кацане на хеликоптера на Раиси, но не и че той е загинал при инцидента.

Пред Ройтерс ирански представител е казал, че хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки. Държавната телевизия съобщи, че снимки от мястото на инцидента показват, че самолетът се е забил в планински връх, въпреки че няма официални данни за причината за катастрофата. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който притежава върховната власт с последна дума по външната политика и ядрената програма на Иран, по-рано се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавните дела. 

Раиси е избран на президентския пост през 2021 г. Той разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.