0

И талианските правоохранителни органи в сряда, 14 февруари, проведоха операция, наречена „Добри момчета“. В град Ферара в централната част на страната бяха проведени обиски на 24 души, обекти на разследване за подбуждане към расова омраза и оправдаване на фашизма. Това съобщиха от италианската полиция.

Разследването е образувано след вечеря в ресторант, състояла се няколко дни преди Коледа. Участниците в събитието изразили подкрепа за нацизма, както и за Адолф Хитлер. Освен това по време на празника били раздадени листовки със заплахи към органите на реда.

ЗРЕЕ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ? Цеца Величкович замесена с Хитлер! (ВИДЕО)

Специални звена за борба с киберпрестъпленията също участваха в операция „Добри момчета“. Те трябва да проучат информацията, иззета при обиските. Предстои разследването да установи дали предколедната вечеря е единично събитие или е на лице разклонена структура.

Ден преди това Върховният съд на Италия разгледа наказателните дела на осем крайнодесни активисти, участвали в шествията през 2016 г., хвърляйки ръце в класически фашистки поздрав. Според заключението на италианските съдии, "зигването" (забранения поздрав зиг хайл, бел. ред.) е криминално престъпление само в определени случаи.