0

Ц ветелин планираше да заведе жена си и сина си на къмпинг на морето в началото на август. Щеше да им бъде първото семейно нощуване на палатки. Това разказа пред „Телеграф“ Асен Димитров - един от най-близките приятели на Лаков.

„Ден преди катастрофата обядвахме заедно в Плевен. Бях го поканил на 6 август на кръщене на моето дете. Той обеща, че ще дойде и чак след това ще заминат. Беше вярващ човек. Обеща ми, но...“, въздъхва Асен.

Удар

Жестоката катастрофа, отнела живота на трима стана край село Ралево късно вечерта на 20 юли на пътя Плевен-Ловеч. Тогава Цветелин и спътничката му Стела Иванова се прибират от разходка с мотора на Лаков. Вкъщи него го чакат жена и 8-годишно хлапе. Стела също има дете, което я очаква. Но те така и не се прибират. На завой край селото автомобилът, шофиран от 30- годишния Габриел Тачев, неправоспособен, пиян и с тлъсто крими досие, навлиза в насрещното и се случва най-страшното. Само за миг. Ударът е жесток. Мотористът и неговият мотор са разполовени. Тялото на Стела изхвърча на 20 метра и се приземява в храстите край пътя. Откриват трупа й чак на следващия ден. След сблъсъка автомобилът на Габриел кривва и се удря в дърво. В колата с Габриел пътува и негов братовчед, който е тежко ранен. Издъхва на път за болницата. Оказва се, че Тачев е седнал зад волана с 1,16 промила алкохол. Арестуват го. Обвиняват го в причиняване на смърт по непредпазливост.

Недоволство

Заради нелепо отнетите животи близки и приятели мотористи на Цветелин се вдигат на протест. Два дни след катастрофата блокират отсечката. Настояват за повече контрол на пътя, за повече камери. Стигат дори до окръжния прокурор на Плевен, който им обещава, че колегите му ще се постараят да приключат разследването в най- кратки срокове и да внесат обвинението срещу виновника в съда. Обмисля се дори дали обвинението да не се преквалифицира в причиняване на смърт при евентуален умисъл. Само ден по-рано ВКС осъди окончателно по същия текст убиеца на Милен Цветков-Кристиан Николов.

Вина

На 24 юли Габриел е изправен пред Окръжен съд Плевен. Защитата му настоява за по-лека мярка за неотклонение. Имал жена и три деца, за които трябва да се грижи. Самият Тачев твърди, че не той е шофирал. Прехвърля вината върху загиналия в автомелето братовчед. Номерът не минава и магистратите го оставят в ареста заради достатъчно данни, че той е бил зад волана. Освен това може да се укрие или да извърши друго престъпление. Оказва се, че Тачев е с над 10 криминални регистрации. Последно е лежал в затвора за 3 години заради отвличане. Излязъл от пандиза през лятото на 2021 г. Има завършен само 7-и клас, което означава, че никога не е имал шофьорска книжка. Въпреки това обаче е шпорил необезпокоявано по родните улици с автомобил, без никой да го спре. Сега разследването тепърва ще нищи точно с каква скорост е юркал колата си в злощастната вечер.

Тя била военна, той обичал да свири на китара

Загиналата 35-годишна Стела е била военна, разкриха запознати. Оставя сираче на 15 години. Цветелин пък бил търговски представител на моторни масла. Освен мотори обичал да свири и на китара в свободното си време. „Учеше сина си да свири на барабани, а той му акомпанираше с китарата“, спомня си Асен. Двамата са приятели от 10 години, събира ги общата страст по моторите. Стават и семейни приятели. „Децата ни се родиха по едно и също време и заедно с него бутахме бебешките колички“, разказва Димитров.