0

П рокуратурата ще подведе под наказателна отговорност за умишлено престъпление шофьорът, ударил и убил дете на оживено място в центъра на София. 

Според зам.-градския прокурор Ива Илиев пияният водач ще бъде обвинен в умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, като деянието е квалифицирано с евентуален умисъл, също както при катастрофите с Милен Цветков и тази на Околовръстното на столицата, където загина френски гражданин. 

Управлявал е автомобила по начин, който неминуемо би неминуемо би довел до такива опасни последици, с висока скорост около 80 км в час, няма спирачен път, на оживено кръстовище, където има и заведения и пътната обстановка не предвижда движение с висока скорост.

НЕАДЕКВАТЕН: С два промила алкохол летял шофьорът, убил тийнейджър на пъпа на София (ВИДЕО)

“Той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел никакви мерки за евентуално предотвратяване на пътно-транспортно произшествие, ето затова прокурорът е преценил, че деянието е извършено при евентуален умисъл. Наказанието за това престъпление е от 10 до 20 години затвор и лишаване от права за управление на МСП до живот”, подчерта прокурор Илиев.  

Мъжът се движил с Мерцедес Е-класа заедно с жена и дете, което не е негово. Потеглили от ул. “Славянска беседа”, и се движили около 400-500 метра преди фаталния удар. Жената разказала на полицаи, че не се е опитала да го спре, тъй като той не изглеждал неадекватен. Все още разследващите уточняват в какви отношения са се намирали те. Автомобилът, с който е извършено престъплението също не е него. 

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за шофьора във вторник, тъй като трябва да се съберат доказателства и прокурорът да се запознае с делото. В момента той е задържан с мярка за 72 часа.