0

П ърви осъден за купуване на гласове за извънредния парламентарен вот на 2 октомври. Това е 57-годишен мъж от плевнското село Ставерци. Той е получил 8 месеца условно с тригодишен изпитателен срок, информираха от МВР.

Мъжът е сключил сделка с прокуратурата в Плевен.

„Това е показател за добрата координация в работата на разследващите органи, прокуратурата и съда в защита на политическите права на българските граждани. До осъдителната присъда на 57-годишния се стигна след полицейски действия в рамките на специализирана операция, проведена в петък на територията на община Долна Митрополия“, поясниха от вътрешното ведомство.

Както вече ви информирахме мъжът е бил задържан, а в колата му е открита тетрадка, формат А4, с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града,  той  е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 /четиридесет/ лева, след като гласуват за конкретна политическа партия. Първоначално беше задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той бе привлечен като обвиняем по чл. 167 от НК, разпитан и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен. Мъжът е направил самопризнания.

В събота Районният съд в Плевен одобри споразумение между Районна прокуратура – Плевен и защитата му и е наложено наказание 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Освен това той е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.